ADVERTISEMENT
News

Sindicaliștii din sănătate anunță proteste masive. Care e principala nemulțumire a medicilor

Autor: Flaviu Popa | 12.01.2021 | 08:49
Sindicaliștii din sănătate anunță proteste masive. Care e principala nemulțumire a medicilor
Proteste în sănătate în urma înghețării salariilor. Foto: Inquam

Federația Sanitas a anunțat că va demara marți, 12 ianuarie, o serie de acțiuni pentru a susține salariații din sănătate și asistență socială, pe fondul apariției OUG nr. 226/2020.

ADVERTISEMENT

Ordonanța prevede înghețarea salariilor și pensiilor în acest an, lucru considerat inacceptabil de către Federația Sanitas.

Astfel, marți 12 ianuarie, în intervalul orar 12:00 – 13:00 vor fi organizate pichetări și mitinguri, de către organizațiile Sanitas Județene, în fața prefecturilor din întreaga țară.

Sindicaliștii din sănătate se pregătesc de proteste

Reprezentanții sindicatelor cer convocarea comisiilor de dialog social la nivelul fiecărei prefecturi, conform stiripesurse. Uniunea Sanitas București va picheta, de asemenea, sediul Guvernului din Piața Victoriei.

ADVERTISEMENT

Proteste se anunță și la sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Finanţelor Publice, Guvernului şi Parlamentului României.

Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni.

În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, întrunit astăzi, 5 ianuarie 2021, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr. 226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, precizau sindicaliștii într-un comunicat de presă, conform AGERPRES.

ADVERTISEMENT

Liderii sindicali vor ca angajații din sănătate să fie exceptați de la ordonanță. „România este singura ţară europeană care în plină pandemie diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia“, se plâng sindicaliștii.

În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, au adăugat reprezentanţii Federației Sanitas.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!