News

Sindicaliștii se pregătesc de proteste în stradă. Principalele nemulțumiri ale angajaților

04.01.2021 | 20:16
Sindicalistii se pregatesc de proteste in strada Principalele nemultumiri ale angajatilor
ADVERTISEMENT

Guvernul condus de către Florin Cîțu a început cu stângul relația cu sindicatele, care amenință că vor recurge la proteste de amploare încă de la începutul acestui an. Înghețarea salariilor în sectorul public a iritat sindicatele bugetarilor, scrie antena3.ro.

Nici majorarea salariului minim nu i-a mulțumit pe sindicaliști, care voiau o creștere mult mai consistentă decât cea anunțată de către Guvern.

ADVERTISEMENT

Principalul obiect al furiei sindicatelor este însă ordonanța de urgență prin care abia instalatul guvern Cîțu a decis înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020, măsură care îi afectează în primul rând pe medici și pe profesori.

Medicii și profesorii, cei mai afectați de măsurile Guvernului

Federația Sanitas și Federația Hipocrat susțin că ordonanța adoptată la finele lunii trecute blochează implicit și aplicarea etapizată a prevederilor Legii salarizării unitare, astfel că pentru medici va fi imposibilă raportarea orelor de gardă si a sporurilor la nivelul salariului aflat în plată, nivelul de referință rămânând salariul de bază din 2018. În plus, este blocată majorarea salariilor personalului cel mai prost plătit din sistemul sanitar.

ADVERTISEMENT

Este imoral să motivezi necesitatea luării măsurilor care le aduce deservicii majore acestor salariaţi cu însăşi fenomenul pe care aceştia se luptă să îl combată! Nu poţi, din punct de vedere moral, să declari că iei măsuri pentru combaterea epidemiei şi a efectelor acesteia, sancţionând angajaţii din Sănătate şi Asistenţă Socială, oameni care sunt în prima linie a luptei pentru stoparea acesteia!”, afirmau sindicaliștii de la Sanitas, imediat după adoptarea ordonanței.

La fel de nemulțumiți sunt și profesorii întrucât anul acesta ar fi trebuit să primească salarii majorate. Majorarea ar fi trebuit să aibă loc încă de anul trecut, dar au fost amânate prin aceeași procedură a ordonanței de urgență. Potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe, majorările salariale prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2020 ar fi însumat 11 miliarde de lei, echivalentul a 1,06% din PIB.

ADVERTISEMENT

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” este nemulțumită că guvernul Cîțu nu a oferit niciun termen la care, finalmente, profesorii ar trebui să beneficieze de majorare, în condițiile în care paznicii sau șoferii din unele instituții publice au salarii mai  mari.

Guvernul a decis totuși să majoreze salariul minim, însă acest lucru a înveninat și mai mult relațiile cu sindicatele. Potrivit intenției Palatului Victoria creșterea ar fi de la 2.230 lei pe lună brut la 2.300 lei  pe lună.

ADVERTISEMENT

Cei 70 de lei în plus la salariul brut reprezintă o creștere netă de numai 41 de lei, în condițiile în care confederațiile sindicale ceruseră o majorare netă de 100 de lei, reclamând faptul că cei 41 de lei nu ar acoperi nici costurile suplimentare ale cadrelor didactice pentru pentru măști și ale materiale de protecție.

Potrivit Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, în România sunt 1.300.000 de angajați plătiți cu salariul minim.

ADVERTISEMENT