News

Sindicatele din sănătate amenință cu proteste. Vor salarii mai mari

Sindicatele din sănătate amenință cu proteste. Acestea solicită guvernanților implementarea unui plan urgent de intervenție în sprijinul lucrătorilor, care să includă și salarii mai mari
13.12.2021 | 14:39
Sindicatele din sanatate ameninta cu proteste Vor salarii mai mari
ADVERTISEMENT

Membrii sindicatelor din sănătate amenință cu proteste. Aceștia solicită guvernanților să implementeze un plan urgent de intervenție în sprijinul lucrătorilor, care să includă și recompense legale.

Sindicatele din sănătate amenință cu proteste

Încă de la începutul pandemiei, cadrele medicale au stat în prima linie în lupta împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

După aproape doi ani în care au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a face față fluxului enorm de pacienți infectați cu COVID-19, lucrătorii din domeniul sănătății vor ca autoritățile să le arate recunoștința cuvenită prin creșterea salariilor.

Reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară” din România spun că personalul medical se află într-o stare continuă de epuizare, iar eforturile și sacrificiile depuse de angajatorii din sănătate par să nu fie apreciate suficient de mult de cei care se află la putere.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere faptul că profesioniștii din sectorul public de sănătate constituie resursa esențială în lupta dusă împotriva pandemiei, Consiliul de Coordonare al FSSR solicită guvernanților implementarea unui plan urgent de intervenție în sprijinul lucrătorilor, acesta trebuind să includă și recompensele legale”, precizează aceștia.

În cazul în care nu le sunt ascultate cererile, spun membrii sindicatelor, vor protesta în stradă și vor ajunge chiar și la grevă.

ADVERTISEMENT

“Declarațiile publice ale noilor guvernanți indică faptul că aceasta este o formă de presiune necesară. Dacă în final ea nu se va dovedi suficientă atunci protestul va fi mutat în stradă și în spitale”, mai spun reprezentanții FSSR.

Care sunt cererile sindicatelor din sănătate

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România a anunțat într-un comunicat că solicită guvernanților să implementeze un plan urgent de intervenție în sprijinul lucrătorilor, care să includă și recompense legale.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții federației spun că doresc o creștere a salariilor de bază ale lucrătorilor din sănătate conform nivelului prevăzut de legea 153/2017 pentru anul 2022. De asemenea, o altă doleanță a sindicaliștilor este raportarea tuturor sporurilor la salariile de bază în plată. În plus, aceștia doresc și plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază.

“Apreciem declarațiile unor reprezentanți ai Guvernului de-a acorda drepturile salariale meritate profesioniștilor din sănătate, acestea reprezentând o poziționare publică mai adecvată contextului decât cea a guvernului anterior și un răspuns firesc la multiplele forme de presiune exercitate de FSSR.

Pentru a ne asigura că acordarea drepturilor salariale este transpusă de urgență în practică și în mod adecvat, Consiliul de Coordonarea al FSSR solicită reprezentanților Guvernului organizarea de urgență a unei întâlniri cu reprezentanții FSSR”, precizează aceștia.

Consiliul de Coordonare al FSSR solicită cadrelor medicale să sprijine în continuare federația, cu scopul de a-i convinge pe guvernanți să acorde drepturile salariale cuvenite.

“Consiliul de Coordonarea al FSSR consideră că acordarea drepturilor salariale amintite este doar unul dintre pașii necesari pentru a asigura refacerea energiei fizice și psihice a profesioniștilor din sănătate, el trebuind suplimentat cu o serie de alte măsuri de sprijin care să includă, spre exemplu, posibilitatea lucrătorilor de a-și lua concediile de odihnă (lăsată acum la bunăvoința angajatorilor de legislația stării de alertă), recunoașterea COVID-19 ca boală profesională, evaluarea riscului de epuizare profesională și asigurarea intervențiilor de sprijin necesare, instituirea unor forme speciale de recunoaștere și recompensă a sacrificiilor profesioniștilor din sănătate”, menționează FSSR.

ADVERTISEMENT
Tags: