News

Sindicatele amenință cu o grevă în penitenciare. „Un singur angajat supraveghează o secție cu 140-200 de deținuți”

Sindicaliștii din penitenciare au criticat lipsa de reacție a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, față de problemele cu care se confruntă și amenință că vor bloca activitatea în pușcării
17.07.2022 | 15:14
Sindicatele ameninta cu o greva in penitenciare Un singur angajat supravegheaza o sectie cu 140200 de detinuti
Protest în penitenciare la începutul lunii august. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sindicaliștii din penitenciare amenință că începând cu data de 1 august vor bloca activitatea din pușcării din cauza indiferenței ministrului justiției față de problemele cu care se confruntă.

Sindicatele din penitenciare, mesaj pentru Predoiu

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă, i-a atras atenția ministrului justiției, Cătălin Predoiu, că polițiștii din penitenciare urmează să blocheze activitatea în pușcării ca urmare a lipsei de reacții a acestuia față de problemele cu care se confruntă.

ADVERTISEMENT

Sindicatele susțin că problemele cu sunt de ordin birocratic și că aplicarea la literă a regulamentelor interne va bloca activitatea oricărei închisori.

„Birocraţia a atins cote alarmante în penitenciare, iar aplicarea întocmai a regulamentelor interne ar bloca activitatea oricărei închisori. Drepturile deţinuţilor nu ar mai putea fi asigurate, iar activităţile cu persoanele condamnate s-ar bloca, inclusiv prezentarea la instanţele de judecată a persoanelor private de libertate ar fi îngreunată”, a anunțat preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu.

ADVERTISEMENT

Primele penitenciare unde activitatea va fi blocată

Potrivit comunicatului de presă emis de către Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor penitenciarul Vaslui şi penitenciarul Deva sunt primele închisori din țară în care angajaţii vor face exces de zel în îndeplinirea sarcinilor profesionale, fapt ce va conduce la blocarea activității celor două penitenciare la începutul lunii august 2022.

„La acest moment facem supraveghere pe o secție cu 140-200 de oameni, în regim de maximă siguranță, cu un singur supraveghetor, și asta spune tot”, a precizat și Florin Șchiopu, președintele Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare.

ADVERTISEMENT

Sindicatele susțin că situația curentă ar putea fi detensionată doar prin implicarea directă a ministrului justiției, Cătălin Predoiu, în găsirea unor soluții la problemele vechi cu care se confruntă sistemul de penitenciare din țară.

Sindicatele din penitenciare susțin că tensiunile dintre poliţiştii de penitenciare şi ministrul Cătălin Predoiu au apărut din cauza lipsei de reacţie publică a ministrului justiţiei vizavi de informaţiile apărute în spaţiul public legate de modificarea condiţiilor de pensionare a angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

ADVERTISEMENT