News

Sindicatele anunță noi proteste de stradă în București, cu 20.000 de oameni. Riscul amânării examenelor e din ce în ce mai mare

Sindicatele din Educație anunță noi proteste în București. În contextul grevei generale, riscul amânării examenelor naționale crește.
07.06.2023 | 10:40
Sindicatele anunta noi proteste de strada in Bucuresti cu 20000 de oameni Riscul amanarii examenelor e din ce in ce mai mare
Sindicatele anunță noi proteste de stradă în București, cu 20.000 de oameni. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ziua în care România a intrat în a 10-a zi de grevă generală a profesorilor, sindicatele din educație anunță noi proteste. Joi sau vineri, zeci de mii de oameni sunt așteptați din nou să mărșăluiască pe străzile din București.

Sindicatele anunță noi proteste de stradă în București, cu 20.000 de oameni

Miercuri, 7 iunie, liderul sindical din educație, Marius Nistor, a anunțat că un nou protest va avea loc joi sau vineri în Capitală. Reprezentantul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a spus că el și colegii săi au depus o cerere la Primăria Capitalei.

ADVERTISEMENT

În funcție de răspunsul instituției, protestul va fi organizat într-una din zilele viitoare. Și de această dată, în stradă se vor afla zeci de mii de cadre didactice. Nistor a estimat un total de circa 20.000.

Sindicalistul a mai vorbit, miercuri, despre condiția ca greva generală din Educație să se încheie. Acesta a spus că protestul va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților. ”Vrem garanții vizavi de grila de salarizare, salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu pe economie”, a punctat Nistor.

ADVERTISEMENT

Riscul amânării examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, crește

Reprezentantul profesorilor a vorbit și despre un subiect care interesează sute de mii de elevi. E vorba de examenele naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Nistor admite că, în condițiile în care greva nu încetează, există riscul tot mai mare ca aceste testări să fie amânate.

”Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a mai declarat Nistor, la finalul unei noi întâlniri cu reprezentanții Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Marți, ministrul Ligia Deca a anunțat că circa 15.000 de profesori au renunțat la grevă. Marius Nistor a respins informațiile emise de Ministerul Educației, spunând că e vorba de profesori care nu sunt membri de sindicat.

”În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras (n.r. din grevă) nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative”, a spus Nistor.

ADVERTISEMENT

De altfel, marți, 6 iunie, FSLI și FSE Spiru Haret au emis un comunicat comun de presă în care anunță că: ”Greva continuă: 86,93% dintre greviști continuă protestul!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET, în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, în conformitate cu dispozițiile Legii 367/2022 privind dialogul social, a reieșit că astăzi 6 iunie 2023, au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei”.

ADVERTISEMENT
Cum trăiește Orașul Imposibil? Arată în unele locuri ca în pandemie, oameni puțini...
Cum trăiește Orașul Imposibil? Arată în unele locuri ca în pandemie, oameni puțini pe străzi, liniște și multe forțe de ordine
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii...
Românii, duși cu vorbe goale: cum au călcat Burleanu și Iordănescu pe nervii suporterilor
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România....
Boala a pus stăpânire pe creierul gimnastei care a făcut istorie pentru România. Tragediile tăcute ale marilor sportivi
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Rezultate Titularizare 2024. Edu.ro publică notele profesorilor, înainte de contestaţii
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat,...
Acuzaţii grave la adresa lui Mihai Zmărăndescu în scandalul maceta: Nu i-a păsat, mi-a pus viața în pericol
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de...
Bianca Drăgușanu, atac fără precedent împotriva lui Victor Slav, la 10 ani de la divorț: „E mai mult influencer decât tată. Și am făcut un ditamai copilul care..."
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Schimbare importantă pentru pensionari. Când vor primi pensiile pe luna august
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
Ce a ajuns să facă Oana Zăvoranu. E foame mare de bani
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un...
„În România sunt pregătiţi să-l primească”. Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activişti
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase:...
Charlotte, fiica adoptivă a lui Ilie Nastase, acuzații dure la adresa Ioanei Nastase: „M-a blocat în telefonul lui tata! Fratele meu a dispărut de 5 luni!” Care este replica Ioanei, soția tenismanului?!