News

Sindicatele contrazic Ministerul Educației. Care e cifra reală a profesorilor care vor continua greva

Sindicatele anunță că 86,93% dintre profesorii greviști vor continua greva, contrar declarațiilor oficiale venite dinspre Ministerul Educației.
06.06.2023 | 23:02
Sindicatele contrazic Ministerul Educatiei Care e cifra reala a profesorilor care vor continua greva
Sindicatele contrazic Ministerul Educației. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Federațiile sindicale au transmis că numărul profesorilor care vor continua greva rămâne la 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru a declanșa această formă de protest. Ministerul Educației a arătat mai multe cifre prin care susținea că profesorii greviști sunt puțin peste 50% din totalul angajaților din sistem.

Sindicatele contrazic Ministerul Educației

Concret, sindicatele arată că 134.007 de profesori fac în continuare grevă, o cifră mai mare decât cea prezentată de Ligia Deca și reprezentanți ai ministerului. ”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii, conform Știrile PRO TV.

ADVERTISEMENT

Practic, reprezentanții ministerului sunt acuzați că au încercat să facă profesorii greviști să cedeze având senzația că rămân tot mai puțini care protestează. Între timp ministerul a reacționat și a oferit, la rândul său, lămuriri referitoare la modul în care a calculat numărul profesorilor care au renunțat la grevă, aproximativ 10.000 conform declarațiilor oficiale.

”Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educaţiei au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ. Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, a precizat ministerul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației Ligia Deca se bucura în această dimineață prezentând ”cifrele” profesorilor care au renunțat la grevă. ”Avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă”, a transmis Ligia Deca.

După cum se poate vedea și în datele prezentate de sindicate, peste 60% dintre profesori mai fac grevă, în timp ce restul oricum nu au acceptat să protesteze de la bun început. ”Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare.

ADVERTISEMENT

Acesta ar trebui gândit în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a completat Ligia Deca.

Sindicaliștii nu acceptă ”oferta” făcută de guvernanți. Mai exact, profesorii nu sunt interesați de mărirea salarială de 500 de lei și nici de promisiunile că salariile le vor fi mărite eșalonat în următorii ani. Profesorii vor în schimb o majorare salarială imediată de 25%, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, profesorii cer ”emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic)”.

ADVERTISEMENT