News

Sindicatele contrazic Ministerul Educației. Care e cifra reală a profesorilor care vor continua greva

Sindicatele anunță că 86,93% dintre profesorii greviști vor continua greva, contrar declarațiilor oficiale venite dinspre Ministerul Educației.
06.06.2023 | 23:02
Sindicatele contrazic Ministerul Educatiei Care e cifra reala a profesorilor care vor continua greva
Sindicatele contrazic Ministerul Educației. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Federațiile sindicale au transmis că numărul profesorilor care vor continua greva rămâne la 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru a declanșa această formă de protest. Ministerul Educației a arătat mai multe cifre prin care susținea că profesorii greviști sunt puțin peste 50% din totalul angajaților din sistem.

Sindicatele contrazic Ministerul Educației

Concret, sindicatele arată că 134.007 de profesori fac în continuare grevă, o cifră mai mare decât cea prezentată de Ligia Deca și reprezentanți ai ministerului. ”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii, conform Știrile PRO TV.

ADVERTISEMENT

Practic, reprezentanții ministerului sunt acuzați că au încercat să facă profesorii greviști să cedeze având senzația că rămân tot mai puțini care protestează. Între timp ministerul a reacționat și a oferit, la rândul său, lămuriri referitoare la modul în care a calculat numărul profesorilor care au renunțat la grevă, aproximativ 10.000 conform declarațiilor oficiale.

”Datele făcute publice astăzi de Ministerul Educaţiei au rezultat din centralizările primite de la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma raportărilor unităţilor de învăţământ. Procentele comunicate de Ministerului Educaţiei astăzi, 6 iunie, sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, a precizat ministerul.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației Ligia Deca se bucura în această dimineață prezentând ”cifrele” profesorilor care au renunțat la grevă. ”Avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă”, a transmis Ligia Deca.

După cum se poate vedea și în datele prezentate de sindicate, peste 60% dintre profesori mai fac grevă, în timp ce restul oricum nu au acceptat să protesteze de la bun început. ”Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare.

ADVERTISEMENT

Acesta ar trebui gândit în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a completat Ligia Deca.

Sindicaliștii nu acceptă ”oferta” făcută de guvernanți. Mai exact, profesorii nu sunt interesați de mărirea salarială de 500 de lei și nici de promisiunile că salariile le vor fi mărite eșalonat în următorii ani. Profesorii vor în schimb o majorare salarială imediată de 25%, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare.

ADVERTISEMENT

Mai mult, profesorii cer ”emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic)”.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Bancnotele EURO se schimbă radical! Anunț pentru cei cu euro la saltea
Bancnotele EURO se schimbă radical! Anunț pentru cei cu euro la saltea
Filme românești pe Netflix, recomandate pentru 1 Decembrie
Filme românești pe Netflix, recomandate pentru 1 Decembrie
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!