News

Sindromul Havana tot mai aproape de descifrare. Ce cauzează simptomele pe care le acuză diplomații americani

O investigație a comunității de informații americane lansează o nouă ipoteză asupra cauzelor Sindromului Havana. Ar fi vorba despre „energia electromagnetică pulsată”.
04.02.2022 | 21:32
Sindromul Havana tot mai aproape de descifrare Ce cauzeaza simptomele pe care le acuza diplomatii americani
ADVERTISEMENT

Un grup de experți ai serviciilor americane de informații care investighează cauza unui val de incidente misterioase care au lovit zeci de oficiali americani de pe tot globul susține că ar putea fi „plauzibil” ca unele dintre episoade să fi fost cauzate de „energia electromagnetică pulsată” emisă de o sursă externă, potrivit unui rezumat al constatărilor comisiei.

Misterul Sindromului Havana ar fi fost descifrat. Ce cauzează simptomele pe care le acuză diplomații americani

Dar grupul de experți nu a făcut o determinare definitivă, spunând doar că atât energia electromagnetică, cât și, în circumstanțe limitate, ultrasunetele, ar putea explica simptomele cheie, evidențiind gradul în care afecțiunea, cunoscută colocvial sub numele de „Sindromul Havana”, a rămas unul dintre cele mai durabile mistere ale comunității de informații.

ADVERTISEMENT

„Am aflat multe”, a declarat reporterilor un oficial al comunității de informații familiarizat cu activitatea comisiei, vorbind sub umbrela anonimatului în condițiile stabilite de Biroul Directorului de Informații Naționale, relatează CNN.

„Deși nu avem mecanismul specific pentru fiecare caz, ceea ce știm este că dacă simptomele sunt raportate rapid și cei afectați primesc prompt asistență medicală, majoritatea oamenilor se fac bine.”

ADVERTISEMENT

Descoperirea confirmă în mare măsură un raport al Academiilor Naționale de Știință de la sfârșitul anului 2020, care a constatat că „energia de frecvență radio direcționată, pulsată” este „cel mai plauzibil mecanism în explicarea acestor cazuri” – dar care, de asemenea, nu a dat un răspuns ferm.

Grupul de experți este format din specialiști medicali, științifici și de inginerie care au acces la informații clasificate despre incidente.

ADVERTISEMENT

Oficialii au subliniat că activitatea grupului de experți s-a concentrat doar pe descoperirea mecanismului potențial din spatele a ceea ce guvernul numește „incidente anormale de sănătate” și nu au examinat cine, dacă este cineva, ar putea fi responsabil.

Un raport intermediar, emis luna trecută de un grup de lucru separat al CIA, care examinează cine ar putea fi în spatele episoadelor, a constatat că este puțin probabil ca Rusia sau orice alt adversar străin să desfășoare o campanie globală pe scară largă menită să dăuneze oficialilor americani.

ADVERTISEMENT

Dar agenția nu a exclus nici că un stat național, inclusiv Rusia, ar putea fi responsabil pentru aproximativ două duzini de cazuri pe care anchetatorii nu au putut să le explice prin nicio altă cauză cunoscută.

Cazuri „autentice și convingătoare”

Grupul de experți a subliniat că toate cazurile pe care le-a studiat au fost „autentice și convingătoare”, menționând că unele incidente au afectat mai multe persoane în același spațiu, iar mostrele clinice de la câteva victime au arătat semne de „leziuni celulare ale sistemului nervos”.

Un rezumat al activității comisiei a oferit noi detalii despre modul în care guvernul clasifică cazurile drept posibil sindrom Havana, o boală vagă din punct de vedere clinic, deoarece victimele suferă o gamă atât de diversă de simptome.

Deși oficialii au refuzat să spună câte cazuri a examinat grupul în cadrul anchetei sale, ei au spus că au studiat cazuri care întrunesc patru „caracteristici esențiale”:

  • apariția acută de sunete sau presiune, uneori doar într-o ureche sau pe o parte a capului,
  • simptome simultane de vertij, pierderea echilibrului și dureri de urechi,
  • „un puternic simț al localizării sau al direcționalității”,
  • absența oricăror condiții de mediu sau medicale cunoscute care ar fi putut cauza celelalte simptome.

Victimele au raportat că au fost lovite de această confluență de simptome în ambasade și reședințe personale de pe tot globul și, în cel puțin un caz, la semafor în aer liber într-o țară străină.

Atât energia electromagnetică pulsată, „în special în domeniul de radiofrecvență”, cât și rețelele cu ultrasunete ar putea provoca în mod fezabil cele patru simptome de bază, a constatat comisia.

Ambele ar putea proveni dintr-o „sursă camuflabilă”. Dar ultrasunetele nu pot traversa pereți, a constatat grupul de experți, „restrângându-și aplicabilitatea la scenarii în care sursa este aproape de țintă”.

Pe de altă parte, se știe că există surse de energie cu radiofrecvență care „ar putea genera stimulul necesar, sunt ascunse și au un necesar moderat de energie”, a spus grupul.

„Folosind antene și tehnici nestandard, semnalele ar putea fi propagate cu pierderi mici prin aer pe zeci până la sute de metri și cu o oarecare pierdere, prin majoritatea materialelor de construcție.”

Specialiștii spun că au nevoie de informații suplimentare

Însă oficialii serviciilor de informații familiarizați cu activitatea grupului au subliniat că au rămas lacune importante în informații, împiedicându-i să ajungă la concluzii mai ferme.

„Este frustrant, dar suntem la fel de persistenti pentru a ajuta la înțelegerea și elucidarea a ceea ce se întâmplă”, a spus un oficial.

O parte a provocării, a spus această persoană, este nu doar variația cazurilor, dar și unicitatea în literatura medicală a combinației celor patru caracteristici de bază.

„Când ne concentrăm pe caracteristicile de bază, este doar o combinație unică cu care nu avem multă experiență în domeniul medical și clinic”, a spus oficialul.

Și din motive etice, există un studiu limitat al impactului energiei cu radiofrecvență sau al ultrasunetelor asupra corpului uman. Grupul de experți s-a limitat la relatările persoanelor care au fost expuse fie „din neatenție” și au fost dispuși să-și descrie simptomele.

„Există o lipsă de cercetări sistematice privind efectele semnalelor electromagnetice relevante asupra oamenilor”, se arată în rezumatul raportului.

Experții au exclus factorii psiho-sociali dintre posibilele cauze

Într-o victorie pentru avocații victimelor, grupul de experți a exclus o cauză pentru aceste patru caracteristici: așa-numiții factori psiho-sociali.

Unele victime s-au plâns de multă vreme că CIA nu a reușit să ia în serios simptomele raportate, eliminând cazurile ca pe un episod psihosomatic sau de isterie în masă.

Aceste patru caracteristici de bază nu ar putea fi explicate „doar” prin factori psiho-sociali, arată raportul, deși un oficial de informații a explicat că, în unele cazuri, simptomele unei victime ar putea fi „agravate” de o reacție de stres sau alt răspuns psiho-social.

Panelul a exclus, de asemenea, „radiațiile ionizante, agenții chimici și biologici, infrasunetele, sunetul audibil, ultrasunetele propagate pe distanțe mari și încălzirea în vrac din energia electromagnetică”.

Panelul a făcut șapte recomandări, inclusiv dezvoltarea de biomarkeri mai buni, care sunt „mai specifici și mai sensibili pentru diagnosticarea și triajul” cazurilor.

Comunitatea de informații va continua să investigheze

De asemenea, a recomandat utilizarea „detectoarelor” și obținerea „dispozitivelor pentru a ajuta cercetarea”. Detaliile despre aceste recomandări au fost însă redactate în rezumatul executiv al comisiei.

În cele din urmă, oficialii au cerut ca oficialii medicali să acționeze rapid ori de câte ori este raportat un caz, subliniind că starea persoanelor care au fost tratate imediat după un eveniment s-a îmbunătățit.

„Cred că ceva ce poate face angajatul pentru a se ajuta este să raporteze prompt și să primească îngrijiri medicale”, a mai spus oficialul citat.

Comunitatea de informații va continua să investigheze.

„Continuăm să depunem eforturi complementare pentru a soluționa misterul incidentelor de sănătate anormale și pentru a oferi acces la cea mai bună îngrijire celor afectați”, au precizat directorul pentru Informații Naționale Avril Haines și directorul CIA Bill Burns într-o declarație comună. „Facem progrese în ambele domenii”.

ADVERTISEMENT