News

Singura comună din România care va avea metrou. Unii localnicii sunt nemulțumiți: “Nu mă mai aleg cu nimic”

Revoltă în comuna Berceni față de proiectul de extinderea metroului la suprafață. Dezbaterile au avut loc într-o atmosferă tensionată.
10.06.2023 | 12:37
Singura comuna din Romania care va avea metrou Unii localnicii sunt nemultumiti Nu ma mai aleg cu nimic
Localnicii sunt nemulțumiți de extinderea metroului. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Berceni, o mică localitate de 14.000 de locuitori situată lângă București, se află în centrul unei dispute aprinse legate de proiectul de extindere a metroului în zonă. Chiar dacă vestea în sine ar fi trebuit să fie primită cu bucurie, localnicii sunt nemulțumiți de faptul că proiectele nu se adresează în mod direct nevoilor lor. Tensiunile sunt cauzate de propunerea de construire a unei extinderi de 3 km a metroului la suprafață prin comuna Berceni.

Metroul ar trebui să asigure mobilitatea oamenilor din comuna Berceni

Potrivit proiectului trimis de Metroul SA și prezentat în premieră la o dezbatere publică, stațiile de metrou ar fi amplasate departe de locuințe, într-o zonă de câmp. Aceasta stârnește nemulțumirea localnicilor, deoarece metroul ar trebui să asigure mobilitatea oamenilor din zonă. Prima stație propusă ar fi situată la aproximativ 200 de metri de șoseaua de centură, a doua la 500 de metri de Autostrada A0, iar a treia la aproximativ 250-260 de metri de Bulevardul 1 Mai.

ADVERTISEMENT

Dezbaterile au avut loc într-o atmosferă tensionată, iar principalii invitați, inclusiv președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, și reprezentanții Metroul SA, nu s-au prezentat la discuții.

În lipsa acestora, localnicii s-au revoltat față de proiect, suspectând că traseul a fost stabilit în favoarea unor dezvoltatori imobiliari care doresc să construiască blocuri în apropierea stațiilor. Ei au remarcat că există un plan urbanistic zonal (PUZ) aprobat în acest sens.

ADVERTISEMENT

”Cui îi pasă că eu nu mă aleg nimic, cineva a făcut autostrada și a împărțit terenul în două, am înghițit-o, dar cu 2 euro/mp, eu am pierdut (la preț derizoriu) zona dinspre autostradă.

Am aflat de metrou, l-am felicitat pe Băluță că pune preț pe comuna Berceni, ca să aflu că metroul de fapt nu trece după primul proiect și că merge în linie dreaptă pe Șoseaua Berceni, unde sunt case și unde lumea este obișnuită să vină, ci o ia ca o arcadă frumoasă și învăluie un câmp din care eu, ca proprietar nu mă mai aleg cu nimic din terenul meu cel valoros pe care voiam să-l las nepotului meu”, a remarcat o localnică, citată de g4media.

ADVERTISEMENT

Proiectul valorează 400 de milioane de euro

Un fost arhitect al Primăriei Berceni a criticat proiectul din punct de vedere urbanistic, considerându-l catastrofal pentru dezvoltarea actuală a comunei. El a subliniat că traseul propus nu are nicio legătură cu nevoile actuale ale locuitorilor și s-a întrebat dacă proiectantul a luat în considerare părerea cetățenilor.

”Din punct de vedere urbanistic este catastrofal. Pentru devoltarea actuală, acest traseu este inutil, nu are ce căuta, dar dacă ne gândim la o perspectivă, la un interes economic, poate să fie bine, totul este că vrem să știm. Avem nevoie de metrou, eu zic că da, ceea ce va însemna pentru dezvoltarea viitoare, este în câmp, între două localități, nu în interiorul unei localități. Dacă proiectantul a făcut un proiect fără să ne întrebe pe noi ca cetățeni nu mi se pare ok”, a explicat arhitectul.

ADVERTISEMENT

Pe lângă proiectul de extindere a metroului, comuna Berceni se confruntă și cu alte lucrări de infrastructură în derulare, cum ar fi construcția autostrăzii A0, Pasajul Berceni și o posibilă groapă de gunoi în apropierea localității. Localnicii reclamă că infrastructura existentă este deficitară, cu lipsă de canalizare și drumuri în stare proastă. În plus, se tem că proiectele în curs vor aduce doar inconveniente și nu vor rezolva problemele existente.

Proiectul de extindere a metroului în comuna Berceni este estimat la 400 de milioane de euro, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene. Cu toate acestea, nemulțumirile localnicilor persistă, iar dezbaterea continuă în așteptarea unor soluții care să satisfacă cerințele comunității.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink