Dacă ar putea vorbi, gările din România ar spune povești uimitoare. Multe dintre ele a purtat pașii a sute de mii de călători grăbiți spre destinație. Este și cazul unei gări din București care, de-a lungul timpului, a fost punctul de sosire al muncitorilor în Capitală.
Atunci când vine vorba de gările din București, cea mai cunoscută dintre toate este Gara de Nord. Aceasta asigură legături cu marele noduri feroviare din țară, dar și din afară. În ciuda faptului că este cea mai importantă, înainte de ea, au mai existat și alte gări în Capitală.
Demult, Bucureștiul era împânzit de gări. Transportul urban nu era atât de dezvoltat, iar trenul era cel mai folosit de populație. Istoria feroviară a Capitalei menționează multe gări, fiecare cu povestea sa.
Din trecutul Bucureștiului fac parte Gara Dealul Spirii, Gara Obor, Gara Filaret, Gara Cățelul, dar și altele. În timp ce unele au devenit monumente istorice, cum este cazul Gării Filaret, altele mai funcționează și în prezent.
Este și cazul Gării Cățelul sau Gara București Sud Grupa C, așa cum o cunosc bucureștenii. Această gară mai funcționează și în prezent, însă, nu la capacitatea la care obișnuia să o facă odinioară.
Înainte, gara deservea și transportului de persoane. Era folosită, în principal, de locuitorii din Berceni înainte de 1967, care putea călători paralel cu Șoseaua de Centură.
În vremurile sale bune, Gara Cățelu primea în fiecare dimineață muncitorii care veneau la uzinele din Capitală. Toți cei care lucrau la Uzina Republica sau la Uzina Faur își asigurau accesul cu trenul care îi aduce în Gara Cățelu.
Gara Cățelu se află la 2 kilometri distanță de Uzina Republica, una dintre cele mai mari uzine din țară. Acesta a făcut parte din grupul uzinelor construite de Nicolae Malaxa și a fost renumită pentru producția impresionantă de țevi.
Tot aproape de Gara Cățelu se afla și Uzina Faur, cea care în perioada sa de glorie era locul de muncă a peste 20.000 de muncitori. În prezent, accesul către această uzină se poate face de la stația de metrou Republica.
În prezent, Gara Cățelu este tranzitată de trenuri care aparțin companiei feroviare Transferoviar Călători. Trenurile care trec prin Gara Cățelu transportă marfă spre Oltenița.
Cei care vor să ajungă la Gara Cățelu cu un alt mijloc de transport în afară de tren, au la dispoziție mai multe variante. Bucureștenii se pot urca în autobuzele 103, 246 sau N109. Tot aproape de Gara Cățelul îi duce și metroul de pe magistrala M1 și M3.