Life

Singura gară din România care mai are o soră geamănă. Este o adevărată bijuterie și reprezintă o alternativă ideală pentru Valea Prahovei

Gara din România cu o soră geamănă. Este de o frumusețe aparte și are o istorie incredibilă pe care puțini o cunosc.
08.06.2024 | 19:00
Singura gara din Romania care mai are o sora geamana Este o adevarata bijuterie si reprezinta o alternativa ideala pentru Valea Prahovei
Singura gară din România care are o soră geamănă. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gara din România care reprezintă o adevărată bijuterie arhitecturală, dar care care mai are o soră geamănă în România. Locul este încărcat de istorie și ascunde secrete nebănuite de cei care trec pe aici.

Gara din România care mai are o soră geamănă

Cine s-ar fi gândit că o gară poate avea o soră geamănă? Ei bine, în România acest lucru este posibil și există de mai bine de 126 de ani. Istoria pornește din anul 1898, atunci când arhitectul Giulio Magni a primit comanda de a realiza două gări aproape identice și a unei halte.

ADVERTISEMENT

Dorința de a începe construcția a fost a regelui Carol I. Proiectul a fost făcut după planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Nouy, cel care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș.

Sub coordonarea inginerului român Elie Radu, acestea au fost construite pe linia Pitești – Curtea de Argeș și Adjud – Comănești – Ghimeș. Asupra gărilor gemene Curtea de Argeș și Pitești Magni și-a pus amprenta, îmbinând stilul național cu certe filiații în arhitectura romanică cu motive și materiale de tip oriental, asimilate pe filieră bizantină.

ADVERTISEMENT

Gara Curtea de Argeș a fost dată în folosință 27 noiembrie 1898, iar bijuteria arhitecturală a primit și titlul de gară regală. De ce? Pentru că toți regii României înmormântați aici au fost aduși cu trenul.

În același timp, trebuie menționat faptul că se deosebește de sora sa de la Comănești prin prin ancadramente ale ușilor și ferestrelor și decorații exterioare realizate cu brâuri de ceramică smălțuită. Pentru acoperiș, s-au folosit solzi ardezie.

ADVERTISEMENT

În interior se găsea, cândva, candelabrul deosebit, martor al unor evenimente și întâlniri istorice. Însă, acesta este păstrat acum într-un depozit al Regionalei CFR Craiova. În timp ce, monumentul istoric Gara Curtea de Argeș așteaptă să fie restaurat, după ce  a fost ignorat de autorități, notează cfristoriesicotidian.ro.

Oamenii își amintesc cu nostalgie de perioade de glorie a gării

Popa Hristache a fost şef al staţiei C.F. Curtea de Argeş între anii 1981-1994, și-a amintit cum era Gara Curtea de Argeș în perioada sa de glorie. La vremea aceea, Regele Mihai pășea cu mândrie pe peronul pe care se întindea în prealabil covorul roșu.

ADVERTISEMENT

„Era frumos atunci. Până în 1989 aveam 95 de salariaţi, încărcam cca. 40 de mii de tone pe lună şi un volum de călători de 40-45.000 lunar. Aveam coletărie, mesagerie, mărfuri containerizate, cherestea, pal, care mergeau în Orientul Apropiat, fiindcă aveam relaţii strânse cu Israelul şi Egiptul.

Gara din Curtea de Argeş este gară regală. Candelabrul de sala de asteptare din cristal a ajuns la Regionala Craiova. Acum nu mai este nimic din ce era pe vremea mea. Când venea regele Mihai, se întindea covorul roşu şi era aşteptat de oficialităţile oraşului. Acest lucru era un obicei de pe vremea lui Carol I, omul care a avut cel mai important rol în construcţia gării”, a dezvăluit Popa Hristache, conform adevărul.ro.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”