Gările din România au o istorie impresionantă. Privite de multe ori ca fiind simple popasuri, unele dintre ele ascund povești ce merită a fi spuse mai departe. Este și cazul următoarei gări unice ai cărei punct final se afla în interiorul unui palat.
Gările din România sunt speciale, nu doar datorită arhitecturii lor, ci și datorită poveștilor pe care le ascund. Puțini sunt cei care știu că în București a existat o gară specială care delimita două cartiere.
Este vorba despre Gara Cotroceni care, inițial, a fost amplasată chiar lângă palatul cu același nume. Fiind într-o zonă specială, singurul ei scop a fost acela de a deservi trenurilor regale.
Gara situată la o aruncătură de băț de statuia Leu deservea, de cele mai multe ori, Palatului Cotroceni și Regelui Carol. Scrierile vremii, dar și poveștile bucureștenilor spun că locomotiva trenului regal putea fi mereu auzită pe bulevardului Geniului.
Mircea Dorobanțu, directorul Centrului Patrimoniu Muzeistic și Documentare Feroviară își amintește multe detalii despre Gara Cotroceni. Pentru b365.ro, acesta a povestit care era funcționalitatea Gării Cotroceni și până unde se întindeau liniile sale.
”Această gară era pe vechea linie care mergea din Gara de Nord către Giurgiu. Ea trecea prin faţa Gării Basarab, ajungea pe la hypermarketul Carrefour, travesa la Grozaveşti Dâmboviţa, urca până sus la Leu unde era Gara Regală Cotroceni, apoi continua pâna la actualul Trafic Greu şi Bucuresti Progresul şi apoi către Giurgiu.”
Din păcate, Gara Cotroceni a fost desființată în 1960. Decizia de a pune lacătul pe ușile gării a survenit ca urmare a dezvoltării orașului. Pentru ca traficul în Capitală să fie mult mai organizat, a luat naștere o nouă stație, cunoscută sub numele Noua Stație Cotroceni.
Gara nouă nu putea fi folosită de călători. Unicul ei scop a fost acela de a prelua toate vagoanele industriale din zona de sud-vest a Capitalei. Pentru autoritățile din perioada comunistă, această gară avea un rol extrem de important.
Tot Mircea Dorobanțu a povestit că această gară avea o linie specială. Și anume, un tren navetă care nu putea fi oprit deloc și a cărei destinație era chiar Casa Poporului.
”A fost un tren naveta de ciment cu destinaţie specială. Nu era voie să fie oprit, nu era voie să se întâmple nimic. El circula de la Fabrica de Ciment Fieni pe ruta Târgovişte-Titu-Bucureşti Cotroceni pâna la Casa Poporului. A fost o linie specială.”, a spus Mircea Dorobanțu pentru b365.ro.
Tot de Gara Cotroceni este legată și istoria metroului din Capitală. Potrivit lui Mircea Dorobanțu, Gara Cotroceni a fost punctul de plecare al unui tunel subteran unde se ridicau vagoanele de metrou.
”Din gara Cotroceni s-a construit un tunel care coboară pe sub bulevardul Iuliu Maniu, merge paralel cu Pasajul Lujerului, iese din pasaj către întreprinderea Semănătoarea şi de acolo era o ramificaţie către depoul de metrou Ciurel. Acolo se ridicau vagoanele de metrou, se aşezau pe calea ferată şi apoi ajungeau în subteran.”, a mai spus directorul Centrului Patrimoniu Muzeistic și Documentare Feroviară