Fiecare gară din România are povestea ei. Unele dintre ele sunt adevărate bijuterii, atât din punct de vedere arhitectural, cât și din punct de vedere istoric. Iată povestea uneia dintre cele mai frumoase și mai importante gări din România.
Numai cine nu s-a plimbat cu trenul nu a avut ocazia să admire gările ”bijuterii” ale României. Este vorba despre acele gări care au în spate o poveste interesantă și care reprezintă o pagină de istorie pentru țara noastră.
Una dintre aceste gări este chiar Gara Băneasa din Capitală. Ridicată în 1936, scopul ei a fost acela de a servi primirilor solemne și regale din România. Tot de Gara Băneasa sunt legate și unele dintre cele mai importante nume din istorie.
De-a lungul vremii, pe peroanele gării au pășit multe personalități importante. Din Gara Băneasa a plecat Mihai I la nunta Reginei Elisabeta II a Marii Britanii și nu doar atât. Câțiva ani mai târziu, în 1950, Gara Băneasa a devenit punct de primire a oficialităților de peste hotare.
Gara Băneasa a trecut prin multe transformări. De la construirea sa și până în 1947, gara a fost una regală. După această perioadă, Gara Băneasa s-a transformat în gară prezidențială.
În etapa sa prezidențială, Gara Băneasa era folosită cu precădere de Gheorghe Gheorghiu Dej pentru deplasările sale. A fost, poate, una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria gării.
La vremea respectivă, Gara Băneasa concura la capitolul confort cu marile gări ale lumii. Era dotată cu aer condiționat, o caracteristică unică, mai ales pentru România anilor ’50-’60.
Sosirile sau plecările personalităților importante erau evenimente cu adevărat fastuoase. De fiecare dată când aveau loc plecări sau sosiri, peronul gării era acoperit cu o covor roșu persan.
În prezent, Gara Băneasa nu este folosită de CFR decât în situații excepționale. În 2007, pe ușile Gării Băneasa s-a pus lacătul pentru efectuarea unor lucrări la segmentul Arad – Constanța.
Situată în București, în apropierea Fântânii și Podului Miorița, Gara Băneasa este folosită acum doar de Familia Regală a României. De aici, Princepesa Margareta pleacă cu trenul regal în călătoriile sale simbol. Tot de aici a plecat, pentru ultima dată și Regele Mihai I către Curtea de Argeș.