Life

Singura plantă de pe pământ care a costat o avere. Romanii ar fi plătit oricât pentru ea

Plantele au beneficiile lor, iar în funcție de zonele în care cresc, acestea pot fi destul de accesibile. Există însă o plantă care la un moment dat costa o avere.
11.03.2023 | 14:02
Singura planta de pe pamant care a costat o avere Romanii ar fi platit oricat pentru ea
Singura plantă de pe pământ care a costat o avere. Sursă foto: National Geographic
ADVERTISEMENT

​Dacă acum ne putem bucura de condimente din comerț, dar și de o gamă variată de plante și nu numai, la prețuri accesibile, iată că în urmă cu ani buni, lucrurile nu erau deloc atât de simple, iar unii ar fi dat chiar și o avere pentru o anumită plantă, având în vedere beneficiile ei.

Planta pe care oamenii au făcut-o să dispară

Este vorba despre o plantă cu flori galbene numită silphium. Pe vremea Imperiului Roman, acesta era cel mai scump condiment și totodată și cel mai eficient medicament, astfel că unii ar fi plătit o avere doar pentru a o putea avea. Ulterior însă, pentru că a fost recoltată excesiv, planta a dispărut definitiv după anul 50 d Hr.

ADVERTISEMENT

Totuși, experții spun că planta silphium ar putea exista și în prezent, însă nu a fost redescoperită. Și totuși ce o face atât de deosebită și e ce a ajuns să fie recoltată în exces? Silphium era un condiment din Africa de Nord, care de altfel era apreciat atât de români, cât și de greci.

Despre această plantă se vorbește și în cartea Istoria gustului, care notează că silphium arăta precum chimenul, iar tulpina, rădăcina, dar și frunzele erau folosite pe post de condiment. Întreaga regiune unde planta era cultivată a reușit să se îmbogățească după exploatarea ei.

ADVERTISEMENT

„Silphium-ul era o plantă asemănătoare cu chimenul care creștea în Africa de Nord. Aproape toate părțile plantei – rășina din tulpină, rădăcina uscată și măcinată și frunzele – erau folosite pentru condimentare.

Planta era extrem de căutată, iar regiunea Cirenaica din nordul Africii, care o cultiva, s-a îmbogățit din exploatarea ei, lucru dovedit cu mândrie și de monedele orașului Cyrene, care purtau imaginea plantei”, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Unde creștea singura plantă de pe pământ care valora o avere

Planta creștea însă într-o zonă destul de restrânsă, unde de altfel era și multă umiditate. Grecii o foloseau în medicină, spunând că este bună pentru durerile de cap și de asemenea, că stimulează fertilitatea, în timp ce românii o foloseau pe post de condiment.

În cartea Istoria gustului mai scrie că românii adorau acest condiment. De asemenea, legenda spune că Iulius Cezar ar fi fost și el impresionat, astfel că ar fi păstrat sute de kilograme din această plantă în trezoreria statului. Tot acolo erau ținute inclusiv rezervele de aur.

ADVERTISEMENT

Și în alte cărți de rețete mi regăsim planta silphium, însă sub altă formă, mult mai accesibilă de altfel. Aceasta este asemănătore cu chimenul dulce asiatic, prezent în bucătăria indiană. Evident că nu are beneficiile pe care cea mai scumpă plantă o avea, însă dă un gust apare mâncărurilor.

Mai există planta silphium pe glob?

Ce mai trebuie să știm despre planta care valora o avere în urmă cu ani buni? Seva era uscată, iar negustorii o vindeau pe străzi la prețuri uriașe. De asemenea, nu de puține ori s-a întâmplă ca aceștia să vândă alte prafuri, spunând că în realitate ar fi planta silphium.

Odată ce planta a dispărut, specialiștii spuneau că acesta este exemplul prin care nesăbuință unui om poate duce la epuizarea unei resurse. Și totuși mai există o astfel de plantă în prezent? Un articol publicat de National Geographic prezenta un profesor din Istanbul care susține că ar fi găsit flori galbene în Capadoccia.

Nu este clar dacă acestea sunt sau nu planta silphium, cert este că sunt cât se poate de asemănătoare. Este însă acest lucru posibil? Profesorul spune că există posibilitatea ca o astfel de plantă să fi fost uitată la un moment dat, iar aceasta să fi rezistat în zonă până în prezent, pentru că nimeni nu a știut de beneficiile ei.

ADVERTISEMENT
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am...
Adriana a spus secretul intim ținut pe durata căsătoriei cu vedeta internațională: „N-am vrut să-l supăr”
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele...
Împărțeala banilor din drepturile TV arată cât valorează fotbalul nostru sărac: avem sumele exacte
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana...
FOTO EXCLUSIV Echipamentul jalnic al lotului olimpic al României a înfuriat-o pe Dana Budeanu: „Arată ca puii de Crevedia”. COSR a primit bani de la Dedeman pentru o vestimentație comparată cu hainele de lucru ale muncitorilor nepalezi
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină...
Aproape toată ţara a intrat sub avertizare cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii. Vreme severă până la noapte
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea...
Cât de frumoasă e soţia lui Leonard Doroftei şi cu ce se putea ocupa în Canada, în timp ce campionul nostru o lua de la zero
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu:
Ilinca Vandici, mesaj neașteptat pentru Bianca Drăgușanu: "Nu te mai posta cu abundență, lux. Ține-le pentru tine". Ce a dezvăluit Teo Trandafir despre Gabi Bădălău
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
Cine este tinerica pentru Bebe Cotimanis și-a părăsit soția
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă...
O greșeală financiară făcută de mulți români. Din cauza asta, banii le scapă printre degete
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă...
Radu Mazăre, tată la 55 de ani din închisoare. Imagini din camera intimă de la Jilava, unde el și soția lui l-au conceput pe Aris.
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a...
Cauza morții Raisei, fetiţa de doi ani găsită fără viață pe câmp, a fost stabilită. Detalii cu puternic impact emoțional
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”
Scriitorul român căruia soția îi căuta amante: „Gospodăria noastră s-a despărţit în două..”