News

Singura regiune din Afganistan care nu a fost cucerită de talibani. Valea Panjshir, apărată de câteva mii de luptători afgani

Valea Panjshir, singura regiune din Afganistan care nu a fost cucerită de talibani. Este apărată de câteva mii de luptători afgani
26.08.2021 | 20:30
Singura regiune din Afganistan care nu a fost cucerita de talibani Valea Panjshir aparata de cateva mii de luptatori afgani
ADVERTISEMENT

Talibanii au preluat puterea în Afganistan la jumătatea lunii august. Cu excepția Văii Panjshir, toate zonele din țară au fost ocupate de extremiști.

Câteva mii de luptători afgani au rezistat atacurilor grupului terorist. Nu este prima oară când o fac, Valea a rezistat anterior atacurilor sovietice din 1980 și nu a picat în mâinile talibanior nici data trecută când au fost la putere, în 1990, scrie BBC, într-un amplu material cu privire la situația de acolo.

ADVERTISEMENT

Singura regiune din Afganistan care nu a fost cucerită de talibani. Valea Panjshir, apărată de câteva mii de luptători afgani

Valea Panjshir, hartă
Valea Panjshir, hartă
Sursa foto: BBC

Valea Panjshir este situață la aproximativ 50 de kilometri de capitala Kabul și se întinde pe o suprafață de 120 de kilometri. Adăpostește între 150.000 și 200.000 de oameni.

Zona este apărată de luptătorii Frontului Național de Rezistență din Afganistan (NRF). Și așezarea este un aliat de nădejde. Panjshir este încojurată de vârfuri înalte de munte, care se ridică la 3.800 de metri deasupra văii și formează o barieră naturală.

ADVERTISEMENT

Există un sigur drum de acces. Este unul îngust, care se strecoară printre crestele muntoase și râul Panjshir, iar accesul este unul dificil.

„Armata Roșie, cu puterea sa, nu a putut să ne învingă … Și talibanii, de asemenea, acum 25 de ani, au încercat să preia valea și au eșuat, s-au confruntat cu o înfrângere zdrobitoare,” a spus Ali Nazary, șef al biroului de relații externe al Frontului Național de Rezistență din Afganistan.

ADVERTISEMENT

După ce au reușit să înfrângă talibanii, în 2001, Valea a fost promovată de la district la provincie. Este una dintre cele mai mici din Afganistan.

Cum a rezistat Valea Panjshir

Shakib Sharifi a copilărit în acea zonă, iar, până de curând a fost director general pentru planificare la Ministerul Agriculturii din Afganistan. El îi descrie pe luptătorii din Panjshir ca fiind „poate cei mai curajosi locuitori din Afganistan, ireconciliabili cu talibanii și războinici într-un mod pozitiv”.

ADVERTISEMENT

Sharifi a explicat că regiune a rezistat datorită unui cumul de factori: „nu se datorează doar zecilor de poziții de luptă îndepărtate din vale, nu doar datorită geografiei montane, nu doar datorită mândriei imense pe care o au oamenii din Panjshir. Sunt toate. În mod individual, acești factori s-ar putea aplica multe locuri din Afganistan”.

Se crede că Valea adăpostește cel puțin 6.000 de soldați și stocuri mari de arme, unele au fost depozitate acolo chiar de oficialii militari afgani, îngrijorați de evoluția lucrurilor. Ahmad Massoud, fiul veneratului lider de rezistență din anii 1980 și 1990, Ahmad Shah Massoud, este conducătorul luptătorilor din Panjshir.

„Avem depozite de muniție și arme pe care le-am strâns cu răbdare de pe vremea tatălui meu, pentru că știam că s-ar putea să vină această zi. Dacă războinicii talibani lansează un asalt, ei se vor confrunta bineînțeles cu o rezistență acerbă din partea noastră,” a spus el.

„Cu toate acestea, știm că forțele și logistica noastră militare nu vor fi suficiente. Se vor epuiza rapid, cu excepția cazului în care prietenii noștri din Occident pot găsi o modalitate de a ne furniza fără întârziere,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
Tags: