Unde se află, de fapt, singura țară din lume denumită după o femeie? Are peisaje de vis, dar și o poveste foarte interesantă.
Multe țări din toată lumea au diverse denumiri interesante, iar unele dintre ele au fost numite după bărbați, precum Bolivia sau Venezuela, după numele revoluționarului Simon Bolivar.
Există, însă, un singur stat pe toată planeta care a fost denumit după o femeie. Mai exact, este vorba despre Santa Lucia, o țară situată în Caraibe.
Legenda spune că primii locuitori de pe insulă s-au stabilit acolo după ce nava lor a naufragiat. Acest lucru s-a întâmplat pe 13 decembrie, dată la care este sărbătorită Sfânta Lucia în Europa.
Din acest motiv, primii coloniști i-au pus insulei această denumire. În acest fel, au vrut să o cinstească pe Sfânta Lucia.
Santa Lucia este o țară insulară din arhipelagul Caraibe, între Martinica și Barbados. Capitala țării, care are o populație de aproximativ 150.000 de locuitori, este la Castries.
Engleza este limba oficială a insulei. Mulți localnici vorbesc, însă, kweyol. Dintr-un dialect al limbii franceze, aceasta s-a transformat într-o limbă cu gramatică proprie.
Principalele atracții din Santa Lucia sunt plajele și pădurile tropicale, dar și cele două conuri vulcanice de pe coasta de sud-est a insulei, Gros Piton (797 metri înălțime) și Petit Piton (750 metri).
Țara are un climat tropical, iar sezonul ploios durează din iunie până în noiembrie. Din decembrie până în mai, este sezonul uscat.
Despre Sfânta Lucia se știe că a fost o martiră creștină din secolul al IV-lea. Aceasta era venerată în special în țările scandinave, notează shtiu.ro.
Ziua în care era sărbătorită, 13 decembrie, era cea mai scurtă din tot anul, cu cea mai lungă noapte, până la reforma gregoriană a calendarului, pe care aceste țări au adoptat-o din 1752.
Născută într-o familie nobiliară din Sicilia, în secolul al III-lea, mama ei aranjase o căsătorie cu fiul unei familii păgâne înstărite. Lucia nu a vrut să se căsătorească și a decis să se dedice ajutorului acordat altor persoane.
Astfel, Lucia și-a împărțit moștenirea și i-a ajutat pe cei nevoiași. Faptele sale binevoitoare pentru săraci nu erau, însă, văzute prea bine de către împăratul Imperiului Roman.
Mai mult, activitățile Sfintei Lucia erau percepute drept o insultă la adresa Imperiului, motiv pentru care a fost condamnată la moarte.