Life

Singura țară din lume fără capitală. Ce problemă serioasă are aproape toată populația

Unde se află singura țară din lume care nu are capitală. Cu ani în urmă, a fost una dintre cele mai bogate așezări de pe Glob.
19.02.2024 | 10:41
Singura tara din lume fara capitala Ce problema serioasa are aproape toata populatia
Unde se află singura țară din lume care nu are capitală. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Cu toții ne-am obișnuit ca fiecare țară din lume să aibă o capitală. De obicei, aceasta se stabilește în funcție de potențialul demografic și economic. Însă, de la această regulă există și excepții, iar dovada o vei descoperi mai jos.

Singura țară din lume care nu are nevoie de o capitală pentru a funcționa

Cine ar fi crezut că în lume există o țară care nu are capitală?! Aceasta este atât de mică, încât nu a fost nevoie de stabilirea unui oraș care să îi devină capitală. Este vorba despre Nauru.

ADVERTISEMENT

Cunoscută în mod oficial ca Republica Nauru, aceasta este una dintre cele mai mici țări de tip insular din lume. Nauru este a doua cea mai mică republică din lume, după Vatican, din punct de vedere al populației.

Nu multă lume a auzit Republica Nauru. Cu 9.400 de locuitori, nu este de mirare că această țară insulară a rămas pentru mulți o necunoscută.

ADVERTISEMENT

Ca orice țară, Republica Nauru a avut nevoie de un steag care să o reprezinte. Și chiar o face, steagul acestei țări fiind, în același timp, o hartă pentru toți cei care vor să o localizeze. Steagul Nauru este reprezentat de linia Ecuatorului și de o stea, locul exact unde se află Nauru.

O bună vreme, multă lume a crezut că Yaren este capitala Nauru, iar motivele au fost unele simple. Aici se află cea mai dezvoltată zonă din întreaga insulă și, tot aici, sunt și cele mai importante clădiri administrative. Și anume, Parlamentul și ambasadele.

ADVERTISEMENT

Republica Nauru a fost, când, una dintre cele mai bogate țări din lume

Deși este o țară mică, Nauru are pe teritoriul său ambasadele a două țări. De fapt, sunt unicele țări care au reprezentanți aici: Taiwan și Australia.

Nu doar Parlamentul și cele două ambasade se află la Yaren. Tot aici este și Aeroportul Internațional Nauru. Surprinzător sau nu, fiind vorba despre o țară insulară mică, nu este de mirare că pista este aproape cât tot teritoriul.

ADVERTISEMENT

Dacă acum este una dintre cele mai mici țări de pe Glob, Nauru a avut și perioada sa de glorie. În 1968, atunci când și-a proclamat independența, Nauru era una dintre cele mai bogate țări din lume.

Din păcate, bogăția Republicii Nauru nu a durat prea mult. Economia sa a cunoscut declinul atunci când toate resursele de fosfați s-au epuizat.

Nauru are una dintre cele mai mari rate ale șomajului din lume. 90% din populație este în șomaj și tot un procent la fel de mare îl reprezintă și populația obeză. Din cauza alimentelor occidentale, populația din Nauru a început să devină, într-un număr cât mai mare, obeză.

Nauru a recurs la importul de deținuți pentru a sta cât mai departe de un posibil faliment. Cei care ajung în închisoare de aici sunt australienii care solicită azil. În schimbul răspunsului afirmativ la aceste solicitări, Republica Nauru primește ajutor internațional.

În viitor, multe voci sunt de părere că Meneng va deveni capitala oficială a Republicii Nauru. Pentru că aici se află închisoarea, iar importul de deținuți este mai mare ca niciodată, nu ar fi exclus ca Meneng să se dezvolte mai repede în comparație cu alte zone din Nauru.

ADVERTISEMENT
Tags: