News

Singurătatea, pandemia nevăzută care afectează un sfert dintre bătrânii României. Aproape o treime dintre vârstnici nu au cu cine interacționa

Pe lângă Covid-19, în ultimii ani s-a mai intensificat o ”boală nevăzută” care afectează bătrânii din România: singurătatea. Vârstnicii resimt o lipsă de interacțiune care le poate pune în pericol sănătatea.
27.12.2021 | 08:12
Singuratatea pandemia nevazuta care afecteaza un sfert dintre batranii Romaniei Aproape o treime dintre varstnici nu au cu cine interactiona
Singurătatea, pandemia care afectează un sfert dintre bătrânii din România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ultimii doi ani, în paralel cu pandemia de Covid-19, persoanele vârstnice din România s-au confruntat tot mai intens cu o problemă legată de interacțiunea cu cei din jur.

Conform unui studiu Kantar Media, aproape o treime din bătrânii acestei țări se confruntă cu un grad ridicat de singurătate.

ADVERTISEMENT

Foarte mulți dintre ei nu mai au pe nimeni. Lipsa celor apropiați îi afectează foarte mult, iar pentru unii acest lucru se poate dovedi fatal.

Singurătatea, pandemia care afectează un sfert dintre bătrânii din România

Asociaţia Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor a lansat campania ,”Pandemia Singurătăţii” o inițiativă de creştere a gradului de conştientizare cu privire la problemele cu care se confruntă vârstnicii singuri români dar şi de strângere de fonduri pentru aceştia.

ADVERTISEMENT

Campania are scopul de a determina publicul larg să înţeleagă starea de singurătate a seniorilor şi să se implice în a le oferi bătrâneţi demne şi liniştite.

Rezultatele unui studiu legat de seniorii României sunt extrem de îngrijorătoare. Astfel, 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, iar 36% dintre respondenţi resimt un grad mediu de singurătate.

ADVERTISEMENT

Aproape o treime, adică 32% dintre seniori, se simt marginalizaţi şi trăiesc într-o continuă izolare. Factori precum starea de sănătate precară sau pierderea partenerului de viaţă contribuie la restrângerea interacţiunilor sociale, astfel încât 28% dintre aceştia ajung să socializeze cu maximum 4 persoane într-o lună întreagă.

”Bunicii noştri nu doar că sunt singuri, însă şi-ar dori să fie în continuare utili şi vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie şi la degradarea sănătăţii fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori.

ADVERTISEMENT

Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei şi a depăşi barierele cu privire la recunoaşterea impactului singurătăţii în viaţa lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignoraţi de societate. Misiunea Niciodată Singur este de a ajunge la toţi vârstnicii aflaţi în această situaţie şi de a le reda bucuria de a trăi’’, spune Cătălin Dinu, Director Executiv Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor.

Singurătatea echivalează cu o stare de sănătate precară

Acest studiu mai scoate în evidență faptul că singurătatea apăsătoare le afectează vârstnicilor inclusiv starea de sănătate. Aproximativ 25% dintre seniori spun că au o stare proastă de sănătate fizică şi mentală. Dintre persoanele cu un grad ridicat de singurătate, 39% au probleme fizice, de două ori mai mult decât media.

Studiul citat, intitulat ”Explorarea și măsurarea singurătății la persoanele vârstnice din România”, a fost realizat în perioada 27 septembrie – 12 octombrie 2021, pe un eșantion generat aleator, reprezentativ la nivel național.

ADVERTISEMENT