Life

Singurele cuvinte din limba română care încep cu pt. Nu te-ar mai fi închis nimeni la Fazan dacă știai de ele

Cuvinte în limba română care încep cu ”pt”. Sunt unice în DEX, iar dacă le-ai fi știut, nimeni nu te-ar mai fi închis la jocul ”Fazan”.
11.03.2023 | 09:30
Singurele cuvinte din limba romana care incep cu pt Nu tear mai fi inchis nimeni la Fazan daca stiai de ele
”Fazan” este un joc educativ pentru copii. Sursa foto: Cum se joacă
ADVERTISEMENT

”Fazan” este unul dintre jocurile care ne-a făcut multora dintre noi copilăria mai frumoasă și care, în același timp, ne punea mintea la contribuție. Asta pentru că trebuia să alcătuim cuvinte, în doar câteva secunde, dintr-un grup de litere ce uneori ne punea în dificultate, de exemplu, ”pt”.

Singurele cuvinte din DEX care încep cu ”pt” și care te ajută la ”Fazan”

”Fazan” are nevoie de minim doi participanți, iar pasionații de jocuri de cuvinte nu ar trebui să-l rateze, mai ales dacă vor să-și testeze cunoștințele intelectuale/culturale. Însă, sunt și persoane care nu au jucat niciodată ”Fazan”, așă că să facem un scurt rezumat.

ADVERTISEMENT

Jocul începe prin rostirea, în gând, de către unul dintre participanți, a alfabetului. I se acordă câteva secunde, iar un altul îl poate întrerupe oricând. Primul concurent trebuie să spună apoi cu voce tare litera la care s-a oprit și un cuvânt cu aceasta.

Ulterior, restul jucătorilor sunt nevoiți să rostească un cuvânt cu ultimele două litere ale cuvântului spus de către începătorului ”Fazanului”. Cu toții au la dispoziție doar câte cinci secunde, iar cel care nu va reuși să pronunțe este închis sau încuiat.

ADVERTISEMENT

Totodată, cel ”încuiat” sau următorul după el vor trebui să reia alfabetul și să se repete procedura explicată anterior. Persoana care nu va avea habar de niciun cuvânt primește un ”F”, iar dacă va continua astfel pe tot parcursului jocului, va primi câte o literă din ”Fazan” și la final va fi exclus din joc.

Sunt adversari care vor să iasă biruitori cu orice preț și se gândesc să-i pună în încurcătură pe ceilalți prin cuvinte ce au la final ”pt”, precum ”apt” sau ”copt”. Pare dificil apoi să identifici un alt cuvânt care să aibă în față ”pt”. Însă, Dicționarul explicativ al limbii române te poate ajuta să continui jocul.

ADVERTISEMENT

Ai auzit vreodată de ”pteropod” sau ”pteropodă”? Dacă nu, potrivit DEX, ar însemna un ”ordin de moluște gasteropode care trăiesc în planctonul marin, mai ales în zona tropicală”. Dar de ”ptialagog”? Acest cuvânt ar face parte din domeniul medicinei și face referire la ceva care ”activează salivația.”

Pe lângă cele menționate, alte cuvinte utile pentru ”Fazan” sunt: ”pterodactil”, ”pteranodon”, ”ptarmigan” , ”ptoză” sau ”ptolemeic”. Semnificația lor o găsești tot în DEX. Tot ce trebuie să faci este să intri pe dexonline.ro și să le introduci în căsuța de căutare.

ADVERTISEMENT

Cât de util este pentru copii jocul ”Fazan”?

De-a lungul timpului, s-a constatat de către psihologi și că ”Fazan” este un joc ce poate contribui la integrarea copiilor în societate, la dezvoltarea imaginației, memoriei și vocabularului acestora și le crește interesul față de cunoașterea limbii române, inclusiv față de lectură.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu...
Gigi Becali, „incurabil“: a pierdut un proces costisitor, dar dă semne că nu și-a învățat lecția scumpă
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân joi sub cod de caniculă prelungit. HARTĂ
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”