Deși pare imposibil, pe Pământ sunt ființe care nu dorm niciodată. În orice țară le poți găsi, inclusiv în România. Nu sunt agreate de oameni, mai ales atunci când le văd lângă casă sau chiar în interior. Ele stau mereu în grup și se împart în diferite specii.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit peste 20.000 de specii ale acestor viețuitoare. Cel mai des le descoperi în zone de câmpie, în păduri sau în grădini. Se sprijină unele pe altele și muncesc de dimineață până seara, la fel ca niște albine.
Hărnicia este cuvântul definitoriu al acestor ființe, care odată ce te ating te pot pișca și îți provoacă mâncărimi sau iritații. Cu toate acestea, mare parte din ele sunt inofensive, cu excepția speciilor pe care le observi în zonele tropicale. Acestea îți pot lăsa urme mai adânci.
Dacă nu ați ghicit deja, este vorba despre furnici. De peste 100 de milioane de ani există pe Terra, iar până acum s-au identificat furnici zburătoare, roșii, albe, negre sau termitele. Dintre toate, acestea din urmă trebuie evitate, căci sunt cele mai mari și au o mușcătură foarte usturătoare, iar pielea ți se poate înroși sau sângera.
Furnicile sunt active o întreagă zi. De dimineață până seara ele sunt în căutare de hrană pentru a-și asigura provizii pentru vremurile grele sau pentru momentul când hibernează. Chiar dacă nu dorm, hibernează în anotimpul de iarnă sau când afară valorile termice nu sunt unele favorabile.
În România, furnicile sunt întâlnite cel mai des în zonele de câmp, dar în țările tropicale, de exemplu, cel mai mult în păduri sau lângă locurile cu apă. Grupurile în care supraviețuiesc astfel de viețuitoare se numesc colonii și, la fel ca albinele, au un lider, numit regină.
Cercetătorii au mai observat pe parcursul studiilor lor că furnicile, chiar dacă nu dorm, în timpul zilei au o clipă când se odihnesc și par amorțite. Este un moment când pot fi ușor strivite de către oameni sau deveni o pradă bună pentru un animal care se hrănește cu ele.
Cei care se întreabă cum de pot sta treze non-stop furnicile trebuie să știe că ele au un sistem nervos diferit de al omului și față de alte insecte sau animale. Construcția creierului nu le creează stare de somnolență, ci o energie necontenită.
Chiar dacă foarte mulți oameni fug de ele, în unele țări din lume furnicile sunt viețuitoare comestibile. În China, de exemplu, sunt oameni care se se alimentează cu ele, sau în America Centrală. De asemenea, furnicile sunt utile în industria de cosmetică. De exemplu, din ele se poate prepara un ulei ce combate creșterea părului în zonele nedorite.