Life

Singurele ființe din lume care nu dorm niciodată. Trăiesc și în România, dar oamenii nu le suportă pe lângă casele lor

Singurele ființe de pe Terra care niciodată nu dorm. Trăiesc și la noi în țară și nu sunt deloc agreate de către oameni.
14.06.2023 | 22:48
Singurele fiinte din lume care nu dorm niciodata Traiesc si in Romania dar oamenii nu le suporta pe langa casele lor
Ce fac aceste ființe o întreagă zi. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Deși pare imposibil, pe Pământ sunt ființe care nu dorm niciodată. În orice țară le poți găsi, inclusiv în România. Nu sunt agreate de oameni, mai ales atunci când le văd lângă casă sau chiar în interior. Ele stau mereu în grup și se împart în diferite specii.

Ființele de pe Terra care nu dorm niciodată. Toți oamenii le evită

De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit peste 20.000 de specii ale acestor viețuitoare. Cel mai des le descoperi în zone de câmpie, în păduri sau în grădini. Se sprijină unele pe altele și muncesc de dimineață până seara, la fel ca niște albine.

ADVERTISEMENT

Hărnicia este cuvântul definitoriu al acestor ființe, care odată ce te ating te pot pișca și îți provoacă mâncărimi sau iritații. Cu toate acestea, mare parte din ele sunt inofensive, cu excepția speciilor pe care le observi în zonele tropicale. Acestea îți pot lăsa urme mai adânci.

Dacă nu ați ghicit deja, este vorba despre furnici. De peste 100 de milioane de ani există pe Terra, iar până acum s-au identificat furnici zburătoare, roșii, albe, negre sau termitele. Dintre toate, acestea din urmă trebuie evitate, căci sunt cele mai mari și au o mușcătură foarte usturătoare, iar pielea ți se poate înroși sau sângera.

ADVERTISEMENT

Furnicile sunt active o întreagă zi. De dimineață până seara ele sunt în căutare de hrană pentru a-și asigura provizii pentru vremurile grele sau pentru momentul când hibernează. Chiar dacă nu dorm, hibernează în anotimpul de iarnă sau când afară valorile termice nu sunt unele favorabile.

În România, furnicile sunt întâlnite cel mai des în zonele de câmp, dar în țările tropicale, de exemplu, cel mai mult în păduri sau lângă locurile cu apă. Grupurile în care supraviețuiesc astfel de viețuitoare se numesc colonii și, la fel ca albinele, au un lider, numit regină.

ADVERTISEMENT

Cum reușesc furnicile să nu doarmă

Cercetătorii au mai observat pe parcursul studiilor lor că furnicile, chiar dacă nu dorm, în timpul zilei au o clipă când se odihnesc și par amorțite. Este un moment când pot fi ușor strivite de către oameni sau deveni o pradă bună pentru un animal care se hrănește cu ele.

Cei care se întreabă cum de pot sta treze non-stop furnicile trebuie să știe că ele au un sistem nervos diferit de al omului și față de alte insecte sau animale. Construcția creierului nu le creează stare de somnolență, ci o energie necontenită.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă foarte mulți oameni fug de ele, în unele țări din lume furnicile sunt viețuitoare comestibile. În China, de exemplu, sunt oameni care se se alimentează cu ele, sau în America Centrală. De asemenea, furnicile sunt utile în industria de cosmetică. De exemplu, din ele se poate prepara un ulei ce combate creșterea părului în zonele nedorite.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Secretul IMENS al lui Nicolae Ceaușescu! Ce voia să facă în România
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română