Life

Singurele organisme de pe Pământ care sunt imune la poluarea cu microplastic. Cum reușesc să rămână necontaminate

Singurele organisme de pe Pământ care nu au fost contaminate cu microplastic. Cum reușesc acestea să scape de poluare.
27.09.2024 | 23:44
Singurele organisme de pe Pamant care sunt imune la poluarea cu microplastic Cum reusesc sa ramana necontaminate
Singurele organisme de pe Pământ care sunt imune la poluarea cu microplastic. Foto: canva.com
ADVERTISEMENT

Singurele organisme de pe Terra care nu înghit microplasticul. Ce le protejează de această amenințare? Află în continuare.

Singurele organisme de pe Pământ care sunt imune la poluarea cu microplastic. Cum reușesc să rămână necontaminate

În oceanele pline de microplastic, cercetătorii au descoperit o excepție uimitoare. Un grup de organisme minuscule par să fie singurele care nu înghit aceste particule nocive. Vorbim despre tardigradele, cunoscute și sub numele de “ursuleți de apă”, care par să fie imune la acest tip de contaminare.

ADVERTISEMENT

Un grup de zoologi de la Universitatea Federală din Pernambuco, Brazilia, a făcut o descoperire interesantă, scrie hotnews.ro. Ei au găsit un organism care pare să nu fie afectat de microplastic. Studiul lor a fost publicat în revista PeerJ Life and Environment.

Cercetătorii brazilieni au lucrat cu mostre de faună și meiofaună (nevertebrate cu dimensiuni între 1 miliemtru și 45 de microni) de pe coasta din nord-estul Braziliei. Au pus aceste creaturi în bazine speciale care imitau mediul lor natural. Diferența era că au adăugat și sedimente cu diferite concentrații de microplastic fluorescent.

ADVERTISEMENT

Scopul era să vadă cât de mult microplastic înghit aceste animale marine. Rezultatele au fost în mare parte așa cum se așteptau, dar au avut și o surpriză mare.

Aproape toate animalele au înghițit microplastic, dar o singură specie nu a făcut-o. Această creatură e cunoscută pentru că poate supraviețui în condiții extreme.

ADVERTISEMENT

Tardigradele nu înghit microplastic, dar nu scapă de el complet

E vorba de tardigrade, niște animale minuscule de 0,1-1,5 milimetri lungime. Aceste creaturi sunt deja faimoase pentru că pot rezista la temperaturi extreme și la radiații puternice.

Acum, tardigradele par să aibă o nouă superputere, faptul că sunt imune la microplastic. E ciudat, spun cercetătorii, pentru că toate celelalte animale din studiu au înghițit plastic. Vorbim de 5.629 de animale din zeci de specii diferite.

ADVERTISEMENT

De ce nu înghit tardigradele microplastic? Cercetătorii cred că ar putea fi din cauza sistemului lor diferit de hrănire. Au o gură specială, ca un tub, care înțeapă mâncarea pentru a fi absoarbită, în loc să o înghită direct.

Cu toate acestea, tardigradele nu scapă complet de plastic. Mai mult de jumătate dintre ele aveau bucățele de plastic lipite de corp, mai ales pe picioare.

Cercetătorii spun că e posibil ca nu toate tipurile de tardigrade să fie la fel de rezistente la microplastic. Există multe specii diferite de tardigrade, și unele ar putea fi mai afectate decât altele.

Dincolo de această descoperire interesantă, studiul arată cât de răspândit e, de fapt, microplasticul. Acesta se află peste tot și intră în lanțul alimentar, trecând de la animale mici la cele mari.

Chiar dacă tardigradele par să scape de înghițirea microplasticului, asta nu rezolvă problema mare. Poluarea cu microplastic rămâne o amenințare serioasă pentru mediu.

Microplasticul nu rămâne izolat în mediu, ci se integrează în lanțul trofic. Ele sunt înghițite mai întâi de animalele mici, care stau la baza lanțului alimentar. Apoi, când aceste animale mici sunt mâncate de altele mai mari, și plasticul ajunge în corpul prădătorilor. Acest proces continuă până la vârful lanțului alimentar, inclusiv la oameni.

ADVERTISEMENT