Gospodinele știu foarte bine că orice mâncare preparată cu dragoste este foarte bună. Însă, pentru ca aroma preparatelor să fie mereu una specială, trebuie folosite anumite ingrediente secrete. Iată care sunt plantele care transformă orice preparat într-o explozie de gust și savoare.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că gustul unei mâncări se schimbă cu ajutorul condimentelor. Însă, nu doar ele fac minuni în bucătărie, ci și anumite plante aromatice pe care gospodinele le folosesc de ani de zile.
Verdețurile, căci despre ele este vorba, sunt nelipsite din bucătăriile gospodinelor din România. Fie că vorbim de cele clasice, fie că vorbim de cele internaționale, toate dau un gust aparte preparatelor.
În ultima vreme, românii au început să fie din ce în ce mai deschiși la plantele aromatice și la condimentele internaționale. Așa se face că rozmarinul, coriandrul, dar și multe altele și-au făcut loc în bucătăriile autohtone.
De obicei, este recomandat ca verdețurile să fie folosite cât mai repede și să nu fie păstrate mult timp. Chiar dacă sunt conservate corespunzător, acestea nu vor mai avea aceleiași proprietăți și nici nu vor mai da același gust mâncărurilor.
Cei mai pricepuți bucătari sunt de părere că există câteva verdețuri care fac minuni în toate preparatele, fără excepție. Mărarul, rozmarinul, pătrunjelul, leușteanul și tarhonul pot fi folosite mereu în bucătărie datorită aromei intense pe care o oferă preparatelor.
Pentru a se bucura cât mai mult timp de aroma lor, gospodinele trebuie să știe câteva trucuri esențiale. De exemplu, aceste condimente se păstrează mult mai bine în recipiente închise.
Se recomandă a se forma în borcane mai multe straturi, unul de condimente, altul de sare. Neapărat, ultimul strat să fie de seara pentru ca aroma să se păstreze mai mult timp.
De asemenea, gospodinele trebuie să țină cont că aroma acestor verdețuri se păstrează mult mai bine dacă nu sunt tocate pe un fund de lemn. Pentru ca sucul să nu mai fie absorbit, verdețurile se pot toca pe o farfurie de porțelan.
Verdețurile sunt versatile și pot fi folosite sub diverse forme. Acestea pot fi tocate și puse în forme de gheață cu apă, iar în acest fel, gospodinele le au mereu la îndemână. Dacă nu sunt folosite imediat, verdețurile pot fi puse în borcane de sticlă și păstrate la frigider pentru câteva ore. Aroma lor va fi la fel de intensă.