Life

Singurele trei litere din limba română pe care le folosim foarte rar. Doar 14 cuvinte încep cu una din ele

Care sunt singurele trei litere din limba română pe care le folosim extrem de rar. Cu una dintre aceste litere există doar câteva cuvinte.
04.03.2023 | 17:19
Singurele trei litere din limba romana pe care le folosim foarte rar Doar 14 cuvinte incep cu una din ele
Literele din limba română pe care le folosim rar. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Care sunt cele trei litere din limba română pe care le folosim cel mai rar. Sunt doar 14 cuvinte în tot alfabetul care încep cu una dintre acestea!

Literele din limba română pe care le folosim rar

Cele mai puțin folosite litere din alfabetul românesc sunt trei la număr, iar acesta se află la capătul alfabetului. Prima dintre ele este litera „q”.

ADVERTISEMENT

Aceasta este a 20-a literă din alfabetul limbii române. Cuvinte care încep cu q sunt quinoa, substantivul quebracho care desemnează un tip de arbore spaniol sau quiash, o monedă folosită în Arabia Saudită.

Litera „w” este, la fel, una dintre acestea folosite rar la începutul cuvintelor și a fost inventată de anglo-saxoni în secolul al șaptelea.

ADVERTISEMENT

Litera w este și simbolul pentru watt, dar și wolfram. În DEX (2008) sunt regăsite 33 de cuvinte care încep cu această literă, unul dintre ele fiind weekend și whisky, dar și wattsecundă, wattmetru sau workshop.

Care este litera cu care încep cele mai puține cuvinte românești

Tot în alfabetul românesc mai avem o literă care este folosită foarte puțin la începutul cuvintelor. Este vorba despre „y”, a 13-a literă din alfabetul nostru și a 25-a din alfabetul latin.

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată în istorie, această literă a fost folosită în alfabetul grec. Y este simbolul pentru elementul chimic numit Ytriu și în dicționarul nostru sunt cele mai puține cuvinte care încep cu această literă, anume 14. Printre aceste cuvinte se găsesc yoga, yoghin și yală, yankeu, yemenit.

Până în anul 1982, alfabetul oficial din limba română a conținut 28 de litere, dar a apărut apoi primul Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane, prin care s au introdus trei noi litere anume q, w și y, după ce de-a lungul anilor au existat tot mai multe neologisme în limbă care începeau cu aceste litere.

ADVERTISEMENT

Introducerea acestora în DOOM vine la mult timp de la folosirea lor inițială, pentru că aceste cuvinte erau deja circulate și uzuale pentru populație încă din anii ’70 iar introducerea lor s-a făcut abia un deceniu mai târziu.

ADVERTISEMENT