Există un aliment care poate produce vitamina D. Deși până acum se știe faptul că această vitamină este sintetizată de organism atunci când pielea este expusă la soare, mai există câteva detalii care trebuie luate în calcul.
Avem nevoie de vitamina D, la fel cum avem nevoie și de alte minerale esențiale pentru organism. Natura ne oferă însă cam tot ceea ce avem nevoie. Astfel, înainte de a apela la suplimente alimentare este bine să știm că există și alte soluții.
Vitamina D se găsește în pește gras, ficat, dar și gălbenuș de ou. Există însă și un aliment care produce vitamina D. Vorbim într-o oarecare măsură de o ”legumă”, care poate produce propria sa vitamina D.
Specialiștii spun că aceasta este magică, având în vedere beneficiile pe care le are. Tim Spector, un renumit profesor de epidemiologie genetică la King’s College din Londra, a spus despre ce este vorba.
Astfel, ciupercile sunt cele care pot produce vitamina D. „Faptul că sunt mai apropiate de animale decât de plante, deci nu sunt de fapt membre ale regnului vegetal, este o nebunie”, a declarat profesorul Spector, conform getsurrey.co.uk.
Menționăm faptul că ciupercile sunt considerate de mulți ca fiind legume. Pe de altă parte, ele fac parte dintr-un regn separat, cel al fungilor. Deși seamănă cu plantele și se găsesc în păduri, diferă modul în care se hrănesc, dar și structura lor celulară.
Iar când sunt incluse într-un meniu variat și consumate des, ele pot fi considerate o comoară pentru sănătate. Acest aliment nu doar că produce vitamina D, dar totodată este și bogat în proteine.
„Ciupercile sunt potențial o adevărată salvare pentru planetă dacă le putem exploata corect, deoarece au o cantitate uimitoare de nutrienți în ele și au nivelurile foarte ridicate de proteine. Dacă le lași la soare, ele produc, de fapt, la fel ca oamenii, vitamina D”, a adăugat Tim Spector.
Cu alte cuvinte, ciupercile sunt o sursă de vitamina D naturală. Iar specialiștii le recomandă și spun că pot să înlocuiască și suplimentele alimentare. Dincolo de asta, ele conțin vitamina C, vitamina B, dar și fosfor, alături de fier.
Ce beneficii ai ciupercile? În primul rând au o acțiune antioxidantă care reduce stresul oxidativ. Totodată, ele contribuie la reducerea colesterolului din sânge și influențează pozitiv bacteriile benefice din intestin.