Un animal unic în lume, ale cărui trăsături lasă fără cuvinte pe oricine. Are 9 creiere, 3 inimi, o lungime de 5 sau 9 metri și poate cântări între 50 și peste 200 de kilograme. De asemenea, are sângele albastru și reprezintă un pericol pentru prădători.
Pare atroce acest animal, dar este inofensiv dacă nu-l ataci sau dacă stai la distanță de el. Este foarte protectiv cu puii săi, pe care îi poate păzi, după naștere, până la 7 luni, iar apoi riscă să moară. Asta fiindcă într-o astfel de perioadă nu pleacă nici măcar după hrană pentru sine.
Lumea subacvatică este foarte frumoasă, dar și plină de mister. Omul nu ar putea supraviețui mai mult de câteva minute în acest mediu, pe care îl explorează cu scopul de a înota, de a căuta detalii științifice sau, într-un caz rău, de a căuta victime.
Tot în lumea subacvatică se întâlnesc ființe plăcute, dar și fioroase și care în mod cert îți pot lua viața. Unele au un aspect înfricoșător, dar dacă nu iei contact cu ele nu te vor răni sau ucide. Este vorba despre caracatițe, care ar exista pe Pământ în jur de 300 de specii.
Cea mai mică caracatiță din lume este de 2,5 cm și cântărește mai puțin de gram, iar cea mai mare caracatiță de pe Terra este cea din Pacific. De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că poate avea în jur de 5 metri și 50 de kilograme. Vi se pare impresionant? Aflați că la un moment dat s-a identificat o caracatiță lungă de 9 metri și cântărea 272 de kilograme.
Caracatița de Pacific poate avea chiar 9 creiere, cel central fiind cel mai mare. Fiecare creier este util pentru anumite funcții și este protejat de o capsulă cartilaginoasă. Așadar, caracatița posedă o inteligență enormă, inclusiv una emoțională.
Din cele 9 creiere, 8 îi sunt specifice caracatiței pentru cele 8 brațe, al nouălea fiind centralul care o ajută să vadă și să filtreze prin minte ceea ce are în fața ochilor. Greu de crezut, dar caracatița ar putea fi capabilă de prietenii, iar cu ajutorul celor 3 inimi pompează sânge la branhii și în întreg corpul.
Cât despre gura caractiței, se află sub tentaticule și este precum un cioc mic. Mandibulele sale sunt destul de puternice, încojurate de mușchi ce acționează ca un foarfece, maxilarul superior fiind așezat peste maxilarul inferior.
Sângele caracatiței din Oceanul Pacific este albastru deoarece această ființă gigantică are în organism o proteină bogată în cupru, numită hemocianină. Aceasta funcționează precum hemoglobina pe care o are omul.
Caracatițele au și glande care dețin cerneală toxică. Atunci când este atacată, caracatița scoate această cerneală și își induce în eroare prădătorul cu privire la direcția către care se îndreaptă. Totodată, caracatița își poate schimba culoarea și textura, datorită unor saci de pigmenți, numiți cromatofori.