News

Singurul bărbat care a refuzat-o pe Elena Ceaușescu. A fost exclus din Partidul Comunist și pus sub arest la domiciliu

Puțini oameni au avut curajul de a se opune sau de a critica regimul lui Nicolae Ceaușescu. Un bărbat a făcut acest lucru. În plus, a avut tăria de a o refuza pe Elena.
15.10.2022 | 18:03
Singurul barbat care a refuzato pe Elena Ceausescu A fost exclus din Partidul Comunist si pus sub arest la domiciliu
Constantin Pârvulescu, singurul bărbat care a refuzat-o pe Elena Ceaușescu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Constantin Pârvulescu a fost unul dintre fondatorii Partidului Comunist din România și un oponent activ al lui Nicolae Ceaușescu.

Constantin Pârvulescu, singurul bărbat care a refuzat-o pe Elena Ceaușescu

Din 1967 până în 1989, perioadă în care a ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu aproape că nu a avut niciun contestatar public.

ADVERTISEMENT

A existat totuși un personaj, venit tocmai din sânul PCR, care nu a fost de acord cu modul în care conducea țara dictatorul român.

E vorba de Constantin Pârvulescu, unul dintre membrii fondatori al Partidului Comunist din România. Între familia sa și cea prezidențială nu a existat niciodată o relație bună.

ADVERTISEMENT

Este și unicul bărbat din istoria regimului lui Ceaușescu care a avut curajul de a o refuza pe Elena, soția dictatorului.

În 1950, în calitate de președinte al Comisiei Controlului de Partid, a respins cererea Elenei Ceaușescu de a i se acorda vechime de ilegalistă din 1939.

ADVERTISEMENT

În cazul acesteia, Pârvulescu a dispus ca data de 23 august 1944 să fie recunoscută ca data intrării în partid.

Anii au trecut, iar Pârvulescu devenea tot mai criticat în Partidul Comunist. O parte din membrii formațiunii considerau că politica sa a început să devieze către ideologia de dreapta.

ADVERTISEMENT

Avea să fie acuzat de complicitate cu Iosif Chișinevschi și Miron Constantinescu, care voiau să îl înlăture de la conducere pe Gheorghe Gheorghiu-Dej. Pentru aceste lucruri a fost înlăturat din cadrul partidului pe care tocmai el îl înființase.

Constantin Pârvulescu, arestat după ce l-a criticat public pe Nicolae Ceaușescu

Reprimit în partid în 1974, ca simplu membru, Constantin Pârvulescu are din nou probleme în 1978.

La Congresul al XII-lea al PCR ia cuvântul și se pronunță împotriva realegerii lui Nicolae Ceaușescu la conducerea partidului.

Are curajul de a-l acuza pe dictator că pune interesele personale înaintea celor ale partidului și țării. De asemenea, a acuzat congresul că neglijează problemele reale ale țării, fiind preocupat de glorificarea lui Ceaușescu.

Pârvulescu este scos din sală și destituit din funcția sa de delegat la Congres. Avea să fie pus sub supraveghere strictă și în arest la domiciliu.

La Revoluție, acesta a semnat, alături de foștii comuniști de frunte ai PCR, ”Scrisoarea celor șase”. Documentul critica regimul Ceaușescu. Constantin Pârvulescu a murit în anul 1992, la vârsta de 96 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: