News

Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Case ieftine, ca la țară, grădini multe, verdeață și aer curat

Un cartier din București a fost construit pentru oamenii cu venituri mici. Aici se găseau case ieftine, grădini multe, verdeață și aer curat.
19.05.2024 | 14:00
Singurul cartier din Bucuresti construit pentru oamenii cu venituri mici Case ieftine ca la tara gradini multe verdeata si aer curat
Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Sursă foto: Studio Zona / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Poate mulți nu știu, dar un cartier din București a fost construit pentru oamenii cu venituri mici. Iar zona nu este deloc una rea. Aici se găseau case ieftine, grădini multe, verdeață, iar aerul era unul curat.

Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici

În perioada interbelică, un cartier din București a fost construit pentru oamenii cu venituri mici. Astfel, orice muncitor de rând, sau un tânăr funcționar, avea șansa să se bucure de o casă, dar și de o grădină și aer curat.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Vatra Luminoasă. În acea perioadă era cel mai aerisit și modern cartier din București. De altfel ansamblul de clădiri de aici a intrat și în istoria arhitecturii având în vedere elementele sale moderniste.

Singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici este acum cu totul altceva. Dacă în urmă cu zeci de ani, aici se găseau cele mai ieftine case, iată că în prezent, cartierul este unul dintre cele mai scumpe.

ADVERTISEMENT

În 1934 a fost inaugurat cartierul Vatra Luminoasă. Iar la acea vreme, Ministerul Muncii anunța că dă în folosință sute de locuințe ieftine pentru muncitori în această zonă, acestea fiind subvenționate de stat.

Presa scria la acea vreme că prețurile erau rezonabile. Mai mult de atât, casele primite de oamenii de rând erau aproape un cadou. Iar cartierul era unul cu adevărat deosebit, curat, dar și liniștit.

ADVERTISEMENT

Ce s-a ales acum de Vatra Luminoasă

„Vatra Luminoasă, un cartier în care fiecare muncitor al uzinei, al atelierului sau al biroului va avea cheia casei sale, stăpânirea curții sale cu flori, certitudinea unui cămin al său. –Plătește-mi chiria sau șterge-o din casa mea!.

Iată o amabilă invitație, pe care muncitorii nu o vor mai auzi din momentul intrării în stăpânire a unuia dintre cuiburile de la Vatra Luminoasă. Ratele pe care vor fi obligați să le achite Casei Construcțiilor din Ministerul Muncii sunt atât de rezonabile și de eșalonate pe termene atât de avantajoase, încât proprietatea casei este oferită muncitorului aproape ca pe un dar”, scria presa la acea vreme.

ADVERTISEMENT

Așa a luat naștere singurul cartier din București construit pentru oamenii cu venituri mici. Cu siguranță însă mulți au uitat ce s-a întâmplat atunci, iar acum, zona a suferi transformări radicale, arată b365.ro.

De altfel aceasta a devenit una dintre cele mai scumpe din București, iar piața imobiliară a explodat aici. Grădinile, spațiile verzi individuale, dar și liniștea, sunt doar o parte dintre motivele pentru care zona e una de lux.

De asemenea, nu se pune problema de aglomerație aici. Străzile sunt și ele destul de cochete, iar clădirile nu sunt atât de înalte. Mai mult de atât, spațiile sunt protejate de Institutul Național al Patrimoniului având în vedere că reprezintă ”unica realizare de această calitate și anvergură din România interbelică”.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale...
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale Rusiei, distruse una câte una
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi...
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi oferte all inclusive
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani:...
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani: E foarte bine să fii materialist
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a...
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a DECIS
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei...
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei pe bilete. Organizatorii au oprit spectacolul!
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”