Life

Singurul cartier din București interzis românilor de rând. Casele fără lumină și apă construite pentru săraci au fost transformate în vile de lux pentru membri de partid și familiile lor

Singurul cartier din București interzis românilor de rând. Casele fără utilități au devenit vile de lux pentru membrii de partid și familiile lor.
01.06.2024 | 19:12
Singurul cartier din Bucuresti interzis romanilor de rand Casele fara lumina si apa construite pentru saraci au fost transformate in vile de lux pentru membri de partid si familiile lor
Cartierul din București care era interzis românilor de rând. Sursa foto: Facebook, bucharestapartment.net/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Singurul cartier din București unde românilor de rând nu le era permis să meargă. În locul caselor pentru muncitori, fără utilități, au fost construite vile de lux. Nicolae Ceaușescu a închis această zonă.

Singurul cartier din București interzis românilor de rând. Casele construite pentru muncitori au devenit vile de lux pentru membrii de partid

Nicolae Ceaușescu își dorea să se stea departe de expunerea publică, motiv pentru care a luat decizia de a închide o parte din Capitală. Astfel, între anii 1965 și 1989, o parte din București nu era cunoscută de către cetățeni, întrucât acolo putea intra doar familia dictatorului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, demnitarilor de rang înalt le era permis să să meargă în această zonă. Este vorba despre cartierul Primăverii, situat în nordul Capitalei.

Istoria acestei zone a început cu mult timp în urmă, înainte de perioada comunistă. În 1930, Parcul Jianu a început să fie parcelat în loturi de aproximativ 400 de metri pătrați. Acestea au fost atribuite angajaților de la Uzina de Gaze și Electricitate pentru a construi locuințe.

ADVERTISEMENT

Zona a devenit una transformată complet pentru muncitori, iar cel care s-a ocupat de acest proiect complex a fost arhitectul Octav Doicescu. Acesta a avut grijă ca locuințele din zonă să îndeplinească unele criterii moderne de urbanism.

În plus, locuințele de aici nu puteau avea mai mult de parter și etaj. Până după Al Doilea Război Mondial, în zonă nu existau deloc gaze, electricitate și apă curentă.

ADVERTISEMENT

După aceea, ilegaliștii din Partidul Comunist Român au închiriat mai multe imobile astfel încât să le transforme în case conspirative. Comuniștii au considerat că zona este una potrivită pentru nevoile lor.

În anii ’50, Gheorghe Gheorghiu-Dej a decis ca demnitarii să fie mutați aici, după care au fost aduse utilitățile necesare. Fostul lider a vrut să țină sub observație birocrația de partid, guvernamentală, dar și a Securității, motiv pentru care i-a mutat pe toți în aceeași zonă.

ADVERTISEMENT

După ce Nicolae Ceaușescu a venit la putere, în 1967, acesta a decis să închidă zona și mai mult. În acest fel, îi putea avea aproape pe membrii importanți din cadrul PCR, dar și pe oamenii de încredere.

În cartier s-au construit vile de lux, dar și bariere

În anul 1979, a fost emis Decretul nr. 263, unde a fost menționat a toate locuințele care erau deținute cu chirie să facă parte din categoria “locuinţelor de serviciu”, apoi transferate transferate în administrarea Întreprinderii de Administrare a Clădirilor (IAC). Chiriașii aveau voie să folosească imobilul doar pe perioada exercitării funcției lor.

Au apărut, apoi, mai multe vile în acest cartier. “Sub Ceauşescu s-au construit mai multe vile pe Bulevardul Aviatorilor şi pe strada Tolstoi, proprietatea Gospodăriei de Partid.

În acestea au locuit unii membri de vârf ai CC, inclusiv membri supleanţi ai CPEx: Cornel Onescu, Ion Stănescu, Vasile Vâlcu etc.”, a spus profesorul Vladimir Tismăneanu acum ceva timp, pentru Adevărul.

După câțiva ani, atunci când oamenii erau nevoiți să stea la coadă pentru a primi alimentele de bază, Nicolae Ceaușescu se temea și mai tare de expunerea publică, așa că a decis să închidă tot cartierul în care locuiau el și demnitarii săi. Traficul de pe străzi a fost și el interzis, fiind montate bariere.

Liderii de partid au fost obligați ca din anturajul lor să facă parte doar familia, dar și personalul casei. “Între 1967 şi 1989, Primăverii a devenit un cartier interzis pentru că Ceauşescu l-a închis pentru protecţia sa şi a demnitarilor de rang înalt. Existau chiar şi bariere”,  a povestit fostul senator Marius Marinescu, citat de playtech.ro.

În prezent, cartierul Primăverii este unul dintre cele mai luxoase din Capitală. Prețurile locuințelor din această zonă sunt foarte mari.

ADVERTISEMENT
Tags:
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”