Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele opt vocale. Cu siguranță ați auzit de el, însă nu ați realizat cât de special este. Este un termen tehnic și nu este utilizat în vocabularul de zi cu zi.
„Autoînsămânțările” este cuvântul care conține toate cele opt vocale și anume: a, e, i, o, u, ă, î, â. Când vine vorba despre structura acestui cuvânt, cu siguranță știm cu toții despre ce este vorba și ne putem da seama ușor de sensul acestuia.
Prefixul „auto-” sugerează o acțiune care se desfâșoare automat sau independent, fără o intervenție umană. Prefixul „-în” adaugă sensul de interior sau înăuntrul acțiunii.
Continuăm cu analiza cuvântului și ajungem la „sămânță”, care este un cuvânt ce se referă la partea plantelor care poate fi sădită pentru a se dezvolta una nouă. Ajungem la ultima parte, adică la sufixul „-urile” care este folosit pentru a forma pluralul substantivelor feminine în limba română.
Cuvântul „autoînsămânțările” sugerează procesul însămânțare naturală. Este vorba despre capacitatea semințelor de a se dezvolta și de a crește natural, independent, fără intervenția umană. Acest cuvânt subliniază flexibilitatea și bogăția limbii române. Deși nu este utilizat în vorbirea de zi cu zi, acesta este un termen tehnic.
Singurul cuvânt din lume pe care oamenii nu-l pot pronunța. Este extrem de lung și complicat. Provine din vocabularul limbii engleze și e nevoie de aproximativ trei ore pentru a fi citit în întregime.
Este, de fapt, un termen medical, mai exact, o denumire științifică a titinei, o proteină din corpul uman responsabilă de elasticitatea mușchilor, cunoscută și sub denumirea de conectină.
Titina este cea mai mare proteină cunoscută până în momentul de față și este alcătuită din 34.350 de aminoacizi. Cercetătorii au considerat că numele chimic are legătură și cu grandoarea titinei, prin urmare au decis să conțină toate componentele.
Printre aceste componente se regăsesc și methionul de 337 ori, threonyl de 2.083 ori, glutaminyl de 724 ori, alanyl de 1.632 ori sau leucyl de 1.694 de ori. Cuvântul începe cu ”Methionylthreonylthronylglutaminylalanyl” și se încheie cu ”isoleucine”.