Singurul desert care regenerează celulele și te poate proteja de boli cronice. Are un un gust care nu este pe placul tuturor și trebuie consumat cu grijă.
Pentru a avea un stil de viață sănătos, nu trebuie să mâncăm cantități mari de zahăr. Este fo0oarte important ca orice desert să fie consumat cu grijă pentru a nu duce la probleme de sănătate.
Datorită beneficiilor pe care le are consumul de cacao, mulți nutriționiști recomandă ciocolata neagră. Este important de reținut că nu toată ciocolata este creată în același mod.
Ciocolata se obține din boabe de cacao, care sunt semințe, de fapt. Unii se referă la produsele de ciocolată ca fiind cele care păstrează toată păstaia de cacao. Alții spun că versiunile crude ar trebui etichetate drept “cacao”.
Un lucru mai important este, însă, dat de lista de ingrediente. Cacaua poate fi foarte bogată în nutrienți atunci când nu se adaugă alți aditivi, precum zahărul.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis, cacaua conține bioactivi numiți procianidine. Aceștia au efecte antiangiogenice și previn activarea celulelor vaselor de sânge, care poate provoca activarea anumitor afecțiuni.
În plus, cacaua ajută la îmbunătățirea funcției celulelor stem. Băuturile de ciocolată cu conținut ridicat de flavanol au de două ori mai multe celule stem în circulație, comparativ cele care au conținutul scăzut de flavanol.
Mai mult, fibrele din cacao hrănesc bacteriile intestinale sănătoase, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacilli. Acestea generează compuși antiinflamatori, care contribuie la îmbunătățirea metabolismului glucozei și al lipidelor.
Cacaua poate ajuta și la corectarea perturbărilor microbiomului, cauzate de stresul cronic. Totuși, nu e bine să consumi ciocolată de fiecare dată când ai o stare de anxietate, pentru că s-ar putea să nu te ajute de fiecare dată, notează dcmedical.ro.
Ciocolata neagră reprezintă o variantă mai sănătoasă, întrucât are un conținut ridicat de cacao. Totodată, cantitatea de zahăr este foarte mică, la fel și cea de lactate.
Variantele mai ușoare de ciocolată conțin, de multe ori, zahăr prelucrat, dar și grăsimi saturate. Acestea pot fi dăunătoare pentru starea generală de sănătate.
Ciocolata neagră conține 70% cacao sau mai mult. Cea mai bună este cea fără aditivi, însă trebuie consultată cu atenție lista de ingrediente. De altfel, ciocolata mai neagră conține și mai mulți nutrienți. Cu toate acestea, are un gust amărui, motiv pentru care multe persoane nu o pot mânca.