Fotbal international

Sergiu Buș, singurul fotbalist în activitate care a jucat pentru CFR Cluj și ȚSKA Sofia. A fost golgheterul bulgarilor

03.12.2020 | 00:02
Sergiu Bus singurul fotbalist in activitate care a jucat pentru CFR Cluj si TSKA Sofia A fost golgheterul bulgarilor
ADVERTISEMENT

Sergiu Buș, actualmente la FCSB, este singurul fotbalist român în activitate care a jucat atât pentru campioana CFR Cluj, cât și pentru cea mai iubită echipă din Bulgaria, ȚSKA Sofia, unde a făcut furori și a fost golgheterul echipei.CFR Cluj va înfrunta din nou ȚSKA Sofia

, de astă dată la Cluj, într-un meci care poate păstra intacte șansele de calificare ale ardelenilor până la ultimul meci din grupele Europa League, în deplasarea de la Berna cu Young Boys, în ciuda situației dificile în care se află cfr-iștii.

ADVERTISEMENT

Cel mai cunoscut jucător care a făcut istorie atât pentru CFR Cluj cât și pentru ȚSKA Sofia este Eugen Trică, care a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre perioada petrecută la cele două cluburi, dar și despre „miracolul de la Roma” și întâlnirea cu Francsco Totti, însă nu este singurul fotbalist celebru în Bulgaria care a trecut pe la CFR Cluj.

Sergiu Buș a început fotbalul la CFR Cluj, dar a făcut carieră în Bulgaria, unde a jucat 80 de partide pentru ȚSKA și Levski Sofia

Sergiu Buș s-a lansat în fotbalul mare la CFR Cluj, unde a debutat în Liga 1 în 2009, înscriind pentru ardeleni trei goluri în 19 partide, după care a fost rând pe rând împrumutat la Unirea Alba Iulia, ASA Târgu Mureș, Gaz Metan Mediaș și Corona Brașov, până în 2014, când și-a dus la final contractul cu CFR-ul.

ADVERTISEMENT

Chiar înainte să ajungă la FCSB, fotbalistul a fost dorit din nou în Gruia, după evoluțiile bune în tricoul lui Gaz Metan Mediaș, iar discuțiile au fost extrem de avansate. Până la urmă, Gigi Becali l-a deturnat la bucureșteni, fiind unul dintre atacanții săi preferați din campionatul României.

Însă cea mai bună perioadă din cariera de fotbalist a lui Sergiu Buș a fost în Bulgaria, unde a înscris câte zece goluri, atât pentru ȚSKA Sofia, cât și pentru marea rivală Levski Sofia, la care a jucat înainte de revenirea în Liga 1 la Gaz Metan Mediaș.

ADVERTISEMENT

Singurul fotbalist din Liga 1 care a jucat pentru CFR Cluj și ȚSKA Sofia evoluează la… FCSB! A fost golgheterul „militarilor”

Atacantul lui FCSB, Sergiu Buș

, este singurul fotbalist în activitate care a jucat atât pentru campioana României, CFR Cluj, cât și pentru cea mai titrată echipă din Bulgaria, ȚSKA Sofia, unde a devenit golgheterul echipei, cu zece goluri marcate în doar 19 partide, oferind și cinci pase decisive.

Fotbalistul a semnat cu bulgarii din postura de jucător liber de contract, după ce se despărțise de Corona Brașov, unde a fost împrumutat de CFR și a fost extrem de apreciat ultrașii celor de la ȚSKA Sofia, mai ales după ce a înscris la primul meci în derby-ul cu Levski Sofia, iar la următorul meci direct a mai înscris o dată.

ADVERTISEMENT

În urma evoluțiilor bune din Bulgaria, a prins cel mai important transfer din carieră, în Championship, la Sheffield Wednesday, unde însă a jucat doar nouă partide, iar apoi a trădat încrederea fanilor lui ȚSKA și a semnat cu rivala Levski, unde a jucat între 2017 și 2019, marcând 16 goluri în 59 de meciuri.

  • 3 goluri a marcat Sergiu Buș pentru CFR Cluj, cu care a reușit event-ul în sezonul 2009/2010;
  • 10 goluri a marcat Sergiu Buș în 19 partide pentru ȚSKA Sofia în sezonul 2014/2015. Două dintre acestea au fost în poarta marii rivale Levski;
  • 16 goluri a marcat Sergiu Buș în 59 de partide pentru Levski Sofia, între 2017 și 2019;
  • 10 goluri a marcat Sergiu Buș în 30 de partide pentru Gaz Metan Mediaș în sezonul trecut;
  • 2 goluri a marcat Sergiu Buș în 10 partide pentru FCSB;

Ce alți antrenori sau jucători au trecut pe la CFR Cluj și ȚSKA Sofia

Sergiu Buș nu este singurul jucător român care a avut legătură atât cu CFR Cluj, cât și cu ȚSKA Sofia. Cel mai cunoscut nume este, bineînțeles, Eugen Trică. Acesta a jucat la ȚSKA Sofia între 2005 și 2007, după care s-a transferat la CFR Cluj, unde a evoluat până în 2009, iar ulterior a devenit și antrenorul ardelenilor în 2013, în timp ce 2015 a mai avut un scurt mandat.

Ioan Andone este primul antrenor român care a fost principal atât la ȚSKA Sofia cât și la CFR Cluj. Andone a antrenat pe CFR Cluj între 2007-2008, iar la ȚSKA a venit 2010, după care în 2012 a antrenat-o din nou pe CFR Cluj pentru scurtă vreme.

Edi Iordănescu este un alt antrenor român care a pregătit atât pe CFR Cluj cât și pe ȚSKA Sofia. Fiul lui Anghel Iordănescu a antrenat mai întâi la bulgari, unde a fost principal al ȚSKA în 2016, însă a demisionat după doar trei luni din cauza rezultatelor slabe. Ca antrenor al lui CFR Cluj a avut cea mai nefericită aventură din carieră, după ce a trebuit să îl înlocuiască în 2018 pe Dan Petrescu, care a plecat în China. A fost dat afară după doar două luni, conducerea fiind nemulțumită de rezultatele din Champions League, chiar dacă acestea nu erau decisive, iar Iordănescu câștigase și Supercupa României.

ADVERTISEMENT