News

Singurul loc din România care își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă. I se spune „Micul canion” și seamănă cu celebra atracție din Arizona

În zona centrală a României există o atracție turistică deosebită. Locația își schimbă aspectul în funcție de cât de tare plouă. Este denumită „Micul canion”, dat fiind faptul că seamănă cu celebra atracție din Arizona.
26.07.2022 | 16:27
Singurul loc din Romania care isi modifica aspectul in functie de cat de tare ploua I se spune Micul canion si seamana cu celebra atractie din Arizona
Râpa Roșie, „Micul canion” al României. Locația își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă. Sursa foto: colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

O atracție turistică deosebită și foarte accesibilă turiștilor este Râpa Roșie, situată lângă orașul Sebeș, județul Alba.

Râpa Roșie, „Micul canion” al României. Locația își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă

Râpa Roșie este singura rezervație naturală de tip canion din țara noastră. Ea mai este denumită popular şi „Micul canion al României”.

ADVERTISEMENT

Veche de 60 de milioane de ani, locația este formată din argilă roşie. Cu mai mulți ani în urmă, aici au fost descoperite fosile ale unor dinozauri.

Dat fiind aspectul său unic, zona a mai primit o serie de denumiri de-a lungul anilor: „deal straniu”, „orga de pământ”, „piramide coafate” sau „pământurile rele”.

ADVERTISEMENT

Râpa Roșie se mai remarcă prin faptul că este singurul loc din România care își modifică aspectul în funcție de cât de tare plouă.

Când cad precipitații, Canionul Râpa Roșie își modifică morfologia. Astfel, printre cutele canionului se creează pârâuri sângerii care se scurg pe versanți. Acestea schimbă în totalitate imaginea de ansamblu a monumentului natural.

ADVERTISEMENT

În Râpa Roșie s-a creat una dintre cele mai mari peşteri din lume dezvoltate în pământ

Tot legat de Râpa Roșie mai trebuie menționat faptul că în acest Canion se găsește dintre cele mai mari peșteri din lume dezvoltate în pământ. Aceasta are 25 m dezvoltare și 4,5 m denivelare.

Localnicii spun că această peșteră-tunel, care a primit numele de „Gaura Hoţilor”, era odinioară un adăpost pentru bandiți.

ADVERTISEMENT

Rezervația naturală din Alba se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Pereții săi sunt impresionați, cu înălțimi de aproape 100 de metri.

Basorelieful Canionului este alcătuit din piramide și coloane etajate care formează un microrelief ce poartă numele de „badlands” (pământuri rele). Cea mai înaltă culme din Canionul Râpa Roșie are peste 500 de metri, notează site-ul emunte.ro.

Cum se ajunge la Canionul Râpa Roșie?

Cei care vor să viziteze această frumusețe unică a naturii din țara noastră, trebuie să știe că accesul e unul relativ ușor.

Turiștii au de parcurs un drum până la Sebeş, (județul Alba), pe autostrada A1, A10 sau E81 (în funcție de direcția din care vin). Apoi vor urma drumul spre comuna Daia Română, DJ106, pentru a ajunge la Canionul Râpa Roșie.

De subliniat că ultimii 3.7 km până în zonă trebuie parcurși pe un drum de țară. Canionul Râpa Roșie se află situat la 148 km de Cluj-Napoca, 66 km de Sibiu, 24 km de Alba Iulia, 6.2 km de Sebeș.

ADVERTISEMENT