News

Singurul loc din România în care femeile nu au voie să intre. Aici domneşte o lege veche de sute de ani

31.07.2020 | 23:09
Singurul loc din Romania in care femeile nu au voie sa intre Aici domneste o lege veche de sute de ani
În Mănăstirea Frăsinei accesul femeilor este strict interzis. Sursa foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Chiar dacă pare greu de crezut, în România secolului XXI există un loc în care accesul femeilor este strict interzis. Și pentru ca acest tablou al absurdului să fie complet, vă spunem că această „lege” a fost introdusă chiar într-un lăcaș de cult și, în ciuda faptului că ea poate fi considerată discriminatorie, nimeni nu îndrăznește să o încalce.

Călugării de la Mănăstirea Frăsinei, situată în localitatea vâlceană Muereasca, respectă cu sfințenie rânduielile de la muntele Athos, iar ctitorul mănăstirii a aruncat un blestem asupra oricărei femei care ar încerca să le tulbure tihna.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru a se asigura că toată lumea înțelege importanța acestei reguli, cu doi kilometri înainte de poarta mănăstirii stă scris primul avertisment: „Strict interzisă urcarea mai sus a persoanelor feminine”, prin „Legământul Sfântului Calinic”.

Mănăstirea Frăsinei este singurul loc din România în care nicio femeie nu are voie să intre

Orice călător care trece de anunţ şi continuă să se apropie de Frăsinei va fi întâmpinat de încă un panou, mult mai vechi, din care reiese foarte clar de ce femeile au interzis în lăcaș: „Atenţie, legământ cu blestem! Femeile nu au acces la mănăstirea de sus

ADVERTISEMENT

Văzând toate rânduielile care erau acolo, trăind împreună şi cu călugări români care erau în Sfântul Munte, a avut o mare râvnă pentru ca să facă o mănăstire – dacă este cu putinţă – după regula Sfântului Munte, cu acelaşi regim. Şi a făcut asta la Mănăstirea Frăsinei.

Iar ca să-i ferească pe călugări de ispite, Episcopul Calinic a aruncat un blestem asupra oricărei femei care ar fi încălcat regulile impuse de el. Iar la cele care vor păzi această rânduială să vină binecuvântarea lui Dumnezeu şi, spune, şi blagoslovenia smereniei noastre asupra lor”, a explicat Preotul arhimandrit Ioachim Popa.

ADVERTISEMENT

Nicio femeie care a încălcat această lege veche de sute de ani nu a scăpat nepedepsită

În ciuda numeroaselor avertismente primite pe drumul către Mănăstirea Frăsinei, unele doamne sau domnișoare alege să le ignore complet și să calce pragul lăcașului de cult. „Mai sunt curioase din astea, care nu ştiu şi ajung până sus acolo. Dar cele care nu ştiu trebuie să meargă să se spovedească”, a dezvăluit preotul din sat, Vladimir Apetre.

Nicio femeie care a îndrăznit să încalce porunca episcopului nu a scăpat, însă, nepedepsită. Se spune că în urmă cu 50 de ani, soția unui credincios venit special pentru a vizita mănăstirea s-ar fi îmbrăcat în haine militare cu gândul să îl însoțească, dar unul dintre călugări şi-a dat seama imediat de deghizare și i-a dejucat planul. „Pe urmă s-a auzit că ar fi murit”, spun sfinții părinți.

ADVERTISEMENT

Călugării de la Frăsinei povestesc că o tânără care s-ar fi deghizat la rândul său în bărbat din dorința de a pătrunde în vestitul lăcaș de cult şi-ar fi găsit sfârşitul strivită de o maşină cu lemne. Rareori se mai găsesc acum femei care să urce până la mănăstire, însă, călugării au construit o biserică, la doi kilometri distanţă, în caz că se încumetă să parcurgă acest drum și vor să se roage.

În jurul aşezământului s-au născut de-a lungul timpului multe legende care vorbesc despre oameni aflaţi în sufernţă şi bolnavi incurabil vindecaţi miraculos.  Frăsinei a rămas singura mănăstire nesecularizată din ţară la momentul colectivizării comuniste, păstrându-şi proprietăţile de-a lungul întregii perioade.

ADVERTISEMENT