Există un loc în România unde dacă ajungi simți că te întorci în timp. Unii turiști străini plătesc bani grei doar pentru a ajunge aici. Și nu e de mirare dacă stăm să ne uităm la acest loc din România.
Despre ce este vorba? Comuna Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin, Banat, România. Aici se găsesc morile de apă de la Rudăria. Dacă până acum erau știute doar de localnici, care veneau aici, iată că acum turiști străini, dar și români vor să le vadă cu orice preț.
Morile de la Rudăria au fost restaurate, iar acum fac parte dintr-un circuit turistic. De unde vine numele? Localitatea Eftimie Murgu mai este cunoscută și sub numele de Rudăria. Și este considerată o adevărată comoară.
În acest loc din România, morile de apă sunt acţionate de forţa râului Rudăria. În trecut, acestea erau folosite de localnici din cele mai vechi timpuri. Lucrurile aveau să se schimbe.
Dacă în perioada interbelică 40 de astfel de mori funcționau, astăzi doar 22 mai merg, restul fiind în paragină. Iată că Muzeul Astra din Sibiu a avut o idee ingenioase, iar în urmă cu zece ani a restaurat unele dintre ele.
Banii au fost obținuți din fonduri europene. Mai apoi s-au implicat și timişorenii de la Asociaţia „Acasă în Banat“. La rândul lor, aceștia au demarat mai multe lucrări de reparații ale morilor. Iar acum, cine vine în acest loc din România are parte de trăiri intense.
Simți că te întorci în timp când ajungi în acest loc. Nu e de mirare deci de ce o mulțime de turiști străini, dar și români, bat drum lung ca să fie vrăjiți de magia de aici. Interesant este faptul că, potrivi Adevărul, fiecare moară de la Rudăria are între 15 şi 30 de proprietari, toți din zonă.
Fiecare dintre ei are dreptul la măcinat, în baza unei înțelegeri nescrise. Chiar și unul dintre proprietarii unei mori spune că e unic ce se întâmplă în acest loc din România. Iar faptul că vin și oaspeți e și mai interesant.
„Spectaculos este cum se produce făina şi mălaiul, cum se macină boabele. E unic pentru că se foloseşte de puterea apei. Aici suntem 17 familii şi fiecare are două zile pe lună. În acele zile poate să vină să-şi facă făină – poate să vină şi să stea toată noaptea.
Folosim făina pentru consum propriu, pentru animale. Mai şi vindem dacă vin turişti – şi chiar ne bucurăm, că vin destul de mulţi. Zilnic vin, din toate zonele ţării. Le place, sunt atraşi şi de zonă“, a spus Nicolae Curea, proprietarul unei mori de la Rudăria.
Iar dincolo de ce poți să faci prin zonă, trebuie să știi că morile sunt așezate de-a lungul cursului apei. Se întind pe o lungime de trei kilometri, atât în sat cât și în afara lui. Priveliștea este deci, una de-a dreptul unică.
Primarul din zonă recunoaște că acest loc din România a ajuns să fie adorat de turiști doar din cauza morilor. Ele ar fi cele care au schimbat viața oamenilor de aici, dar și a întregii comune.
„Morile astea au schimbat viaţa oamenilor, ni s-a cam dat viaţa peste cap. Eram mai liniştiţi până acum. Dar e un lucru bun, trebuie să venim şi noi în întâmpinarea turiştilor cu ce avem. Să nu ne fie ruşine cu produsele noastre – e munca noastră.
În plus, îşi rotunjesc cu toţii un câştig, trăiesc dintr-o pensie sau un salariu. Vin turişti din toată lumea: din Japonia până în America. La fel din ţară, vin de la Constanţa sau Bucureşti, Cluj sau Braşov“, a apus Mihai Otiman, primarul comunei Eftimie Murgu.