Life

Singurul loc din România unde se află construită o pistă de biciclete pe vârful unui munte. Puțini știu de ea

Locul din România unde o pistă de biciclete a fost construită chiar în vârf de munte. Nu mulți au aflat de existența ei.
02.06.2024 | 19:00
Singurul loc din Romania unde se afla construita o pista de biciclete pe varful unui munte Putini stiu de ea
Singurul loc din România unde există o pistă de biciclete în vârf de munte. Sursa foto: colaj Fanatik/ capturi YouTube
ADVERTISEMENT

Într-una dintre cele mai mici comune din România, în vârf de munte, a fost inaugurată o pistă de biciclete. Aceasta leagă două așezări arhaice din Munții Poiana Ruscă, iar peisajele de care ai parte urmând traseul sunt deosebite.

Singura pistă de biciclete construită în vârf de munte

În comuna Cerbăl din Hunedoara locuiesc mai puțin de 400 de oameni și, totuși, aici, în vârf de munte, a fost inaugurată o pistă de biciclete. A fost construită de curând, cu bani obținuți prin Programul Național de Redresare și Reziliență, ce finanțează proiecte de amenajare a pistelor de biciclete și în zone rurale.

ADVERTISEMENT

Pista care are aproximativ trei kilometri și a costat 1,4 milioane de lei leagă satele Cerbăl și Ulm, urmând traseul unui drum rar folosit pe vremuri. Punctul de plecare este din dreptul bisericii din Cerbăl și coboară, prin pădure, până la marginea celuilalt sat.

De menționat este că cei care se avântă pe pista de biciclete din vârf de munte trebuie să fie foarte atenți la coborâre, deoarece panta este destul de abruptă. Iar la urcare, drumul este destul de dificil.

ADVERTISEMENT

Pista este destul de lată și permite accesul mașinilor, deși prin PNRR nu s-au putut aloca fonduri pentru modernizarea unor drumuri rurale. Însă, nu poate fi folosită în sezonul rece, când pe asfalt se formează gheața. 

„Încă nu am văzut bicicliști să circule pe ea, este puțin cunoscută și cred că poate fi folosită mai degrabă ca drum. Nu și iarna, pentru că panta este mare”, a dezvăluit unul dintre localnicii din Ulm, conform adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Drumul poate fi folosit de către pasionații de drumeții

Mircea Claudiu Costa, primarul comunei Cerbăl, a dezvăluit că motivul pentru care traseul este abrupt este că doar acolo terenul a permis construirea unei piste de biciclete în vârf de munte.

Atunci când lucrările vor fi finalizate, pasionații de drumeții o vor putea folosi pentru a urca pe valea Zlaștiului din Hunedoara. Peisaje din zonă unele cu adevărat deosebite, iar turiștii vor fi impresionați.

ADVERTISEMENT

Satul Ulm este situat la doar 20 de kilometri de Hunedoara, ascuns în spatele culmilor care mărginesc valea Zlaștiului. Deși frumoase, așezările rurale din zonă au început să se depopuleze după Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT