Life

Singurul sat din România unde toți locuitorii vorbesc o altă limbă. Ce sunt, de fapt, ceangăii și cum au ajuns în țara noastră

Singurul sat din România unde oamenii vorbesc o altă limbă. Ce sunt ceangăii și cum au ajuns în țara noastră. O istorie îndepărtată.
29.06.2024 | 15:15
Singurul sat din Romania unde toti locuitorii vorbesc o alta limba Ce sunt de fapt ceangaii si cum au ajuns in tara noastra
Istoria ceangăilor din Dobrogea. Sursa foto: Wikipedia, Observator, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România s-a remarcat de-a lungul timpului prin multiculturalitate. În regiunea Dobrogei, de exemplu, se găsesc turci, tătari, aromâni, greci sau evrei, dar și ceangăi. Aceștia din urmă se află la 22 de kilometri de Constanța.

Ce sunt ceangăii. Cum s-au răspândit din Moldova în Dobrogea

În satul Oituz, din comuna Lumina, județul Constanța, sunt ceangăii, care vorbesc limba maghiară. O astfel de comunitate este de obicei întâlnită în regiunea Ardealului sau într-o mică parte a Moldovei. Așadar, se naște un semn de întrebare cu privire la cum au ajuns ceangăii în Dobrogea?

ADVERTISEMENT

Ceangăii din Oituz, Constanța, sunt urmașii celor din comuna băcăuana Oituz. Primii au emigrat în Dobrogea în urmă cu un secol și au format o comunitate deosebită, unită prin tradiții, port și limbă. Una dintre datinile lor presupune ca femeile să se strângă la șezătoare și să cânte ”ceangăiește”.

Povestea ceangăilor dobrogeni a prins contur la finalul Primului Război Mondial, adică în 1918. După ce au luptat în război pentru apărarea frontierei fostului Imperiu Austro-Ungar, regele Carol I a hotărât să împroprietărească 40 de familii ale eroilor originari din satul Luizi Călugara, de lângă Bacău.

ADVERTISEMENT

Prin demersului monarhului, zeci de familii au întemeiat o localitate intitulată tot Oituz, în Dobrogea. Se întâmpla în intervalul 1923 și 1924. Potrivit istoricilor, ceangăii au stat inițial în colibe, până să-și termine casele pe care le-au ridicat.

”În 1923 – 1924, vin şi se stabilesc în ceea ce numim astăzi Oituz, un cătun fac atunci. Şi numele localităţii vine de la Oituz. La început au stat în colibe, apoi şi-au ridicat case”, a declarat pentru Observator Lavinia Dumitrașcu, istoric.

ADVERTISEMENT

În satul Oituz din județul Constanța sunt ceangăi din comuna Oituz , județul Bacău

Cu mari eforturi, în satul dobrogean oituz, s-a ridicat și o biserică, de religie catolică. În primă fază, s-a construit din chirpici, dar cu o fundație nu prea solidă. Pe parcurs, s-a ridicat un noul lăcaș de cult, din materie specifică vremurilor actuale, mai rigidă.

În fiecare duminică oamenii merg la biserică. Printre ei se află și Angelica Adam, care în urmă cu 35 a ajuns în Dobrogea, după ce s-a căsătorit. Se străduiește să păstreze tradiția ceangăilor și speră ca nepoții ei să o ducă mai departe.

ADVERTISEMENT

”Astea le avem de când eram noi copii, să ştiţi. Astea le-am ţesut noi, le-am cusut noi”, a detaliat femeia pentru sursa menționată. Copiii înțeleg și ei limba bunicilor sau străbunicilor, dar nu o vorbesc în public, de teama prejudecăților.

În jur de 700 de persoane mai sunt astăzi în satul Oituz, din județul Constanța. Însă, doar în jur de 50 mai vorbesc limba maghiară și nu vor ca portul și toată cultura lor de sute de ani să dispară, ci să fie menținută vie.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice,...
Vremea 22 iulie - 19 august 2024. Scăpăm de arșiță, revin furtunile puternice, cu ploi torențiale și grindină
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Adriana Bahmuțeanu, încă un divorț. S-a despărțit de George Restivan
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink