Căutările pe Google despre SINUCIDERE au crescut! Motivul este incredibil

Căutările pe Google despre sinucidere au crescut în SUA după ce Netflix a lansat serialul ”13 Reasons Why” - studiu, anunţă news.ro...
02.08.2017 | 00:04
Cautarile pe Google despre SINUCIDERE au crescut Motivul este incredibil

Căutările pe Google despre sinucidere au crescut în SUA după ce Netflix a lansat serialul ”13 Reasons Why” – studiu, anunţă news.ro

Numărul căutărilor pe Google legate de sinucidere a crescut în Statele Unite ale Americii, după ce Netflix a lansat serialul controversat ”13 Reasons Why” despre o adolescentă care şi-a luat viaţa, potrivit unui studiu realizat de cercetători americani, informează AFP.com.

Deşi rezultatul studiului publcat recent în Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine nu a analizat dacă numărul cazurilor de sinucidere a crescut după lansarea popularului show, cercetătorii au cerut ca acest serial să fie înlăturat de pe platforma Netflix şi editat corespunzător înainte de a fi relansat.

SINUCIDERE studiu. “1,5 milioane de noi cautari pe Google”

Potrivit studiului, numărul întrebărilor legate de sinucidere a crescut cu 19% mai mult faţă de cât era aşteptat.

”Au fost între 900.000 şi 1.500.000 de noi căutări legate de sinucidere. Acestea au fost înregistrate într-o perioadă de 19 zile după lansarea serialului”, a spus Mark Dredze, coautor al studiului, profesor de informatică la Univeristatea Johns Hopkins.

Numărul căutărilor în limba engleză pentru expresia “how to commit suicide” (”cum să te sinucizi”) a crescut cu 26%, pentru expresia “commit suicide” (”a te sinucide”), cu 18%, iar pentru “how to kill yourself” (”cum să te sinucizi”), cu 9%.

De cealaltă parte, căutările pentru expresii precum “suicide hotline” (pentru numere de telefon folosite pentru prevenirea cazurilor de sinucidere, n.r.) şi “suicide prevention” (prevenirea cazurilor de sinucidere, n.r.) au crescut cu 12%, respectiv 23%.

”Show-ul trebuie să fi inspirat multe persoane să acţioneze în legătură cu gândurile lor referitoare la sinucidere, acestea căutând informaţii despre metode prin care să îşi încheie viaţa”, a spus John Ayers, principalul autor al studiului, profesor cercetător la Graduate School of Public Health din cadrul Universităţii de Stat din San Diego.

Fanii serialului au apărat producţia, în care este prezentat un tânăr care ascultă un jurnal audio format din 13 casete înregistrate de colega lui de clasă care s-a sinucis, explorând, astfel, dificultăţile vieţii de adolescent.

SINUCIDERE studiu. Vina aparţine unui film difuzat la TV. Ce spun experţii

SINUCIDERE studiu. Criticii serialului susţin că show-ul nu a inclus suficiente referinţe la posibilităţile de prevenire a sinuciderii pentru spectatorii vulnerabili. În plus, aceştia susţin că episodul final al serialului a prezentat în detaliu un caz de sinucidere.

Cercetătorii au analizat căutările pe Google în Statele Unite ale Americii în perioada 31 martie – ziua premierei serialului, şi 18 aprilie. Analiza s-a oprit la această dată pentru că sinuciderea fostului jucător de fotbal american Aaron Hernandez, pe 19 aprilie, ar fi putut influenţa tendinţele de căutare pe Google.

Pentru a compara datele, cercetătorii au folosit cifrele rezultate în urma unei analize efectuate pentru perioada ianuarie – martie, înaintea lansării serialului ”13 Reasons Why”. Prin această analiză, autorii studiului au determinat numărul obişnuit al căutărilor acelor cuvinte şi expresii legate de sinucidere.

Cercetări anterioare au arătat că numărul căutărilor în SUA referitoare la sinucidere sunt corelate cu cazuri reale, acoperirea mediatică a acestora ducând la creşterea numărului de tentative de sinucidere.

”Solicităm platformei Netflix să elimine serialul şi să îi editeze conţinutul pentru a se alinia la standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, înainte de a-l relansa”, a spus John Ayers.

El a sugerat ca la episoadele deja lansate să fie adăugate numere de telefon disponibile pentru prevenirea sinuciderilor, iar scenele care prezintă un act de sinucidere să fie eliminate.

Reprezentanţii Netflix au anunţat că vor continua serialul cu un al doilea sezon, care se află momentan în producţie.

”Am crezut întotdeauna că acest show va spori discuţia despre acest subiect dificil. Acesta este un studiu cvasi-experimental interesant, care ne confirmă supoziţia. Aşteptăm publicarea mai multor studii şi vom ţine cont de tot ce vom învăţa din rezultatele acestora, în timp ce pregătim cel de-al doilea sezon”, au transmis reprezentanţii Netflix într-un comunicat de presă.

Contul de Twitter oficial al serialului include un link spre site-ul 13reasonswhy.info, care conţine informaţii şi numere de telefon pentru prevenirea sinuciderilor în întreaga lume.

Un editorial care a însoţit studiul în publicaţia JAMA a subliniat faptul că nu se poate determina dacă acele căutări pe Google despre sinucidere au fost din simplă curiozitate sau dacă au aparţinut unor persoane care intenţionau să se sinucidă.

Totuşi, potrivit editorialului, serialul ar fi trebuit să conţină informaţii pentru prevenirea cazurilor de sinucidere, acesta putând avea efecte negative în rândul spectatorilor adolescenţi.

Tags: