Sport

Sir Alex Ferguson a împlinit 80 de ani! Scoțianul, regizor de „Teatru al Viselor” devenite realitate

Cu o zi înainte de intrarea în 2022, Sir Alex Ferguson împlinește 80 de ani. Scoțianul, care a fost aproape trei decenii managerul lui Manchester United, rămâne și acum cel mai galonat tehnician britanic.
31.12.2021 | 08:35
Sir Alex Ferguson a implinit 80 de ani Scotianul regizor de Teatru al Viselor devenite realitate
ADVERTISEMENT

31 decembrie 1941 este ziua în care s-a născut Sir Alex Ferguson, un antrenor care se confundă cu întreaga istorie a lui Manchester United. Pentru fanii „diavolilor roșii” memorabilă rămâne însă ziua de 6 noiembrie 1986.

A fost ziua în care scoțianul a fost numit principal la gruparea de pe Old Trafford, funcție pe care a ocupat-o neîntrerupt până la finalul sezonului 2012-2013. Ferguson rămâne de altfel și ultimul tehnician care a adus titlul pe „Teatrul Viselor”, chiar în ultimul an de mandat.

ADVERTISEMENT

Rând pe rând, David Moyes, Louis van Gaal, Jose Mourinho sau Ole Gunnar Solskjaer au încercat să ducă tradiția mai departe, dar niciunul nu a reușit măcar să mențină echipa cel puțin la nivelul impus de Alex Ferguson.

La mulți ani, Sir Alex Ferguson! Legenda lui Manchester United a împlinit 80 de ani

Manchester United e în picaj după plecarea scoțianului. În ultimii opt ani, „diavolii roșii” au devenit, dintr-o pretendentă la Premier League și la UEFA Champions League, o echipă care a cucerit doar patru trofee: FA Cup (2016), Community Shield (2016), EFL Cup (2017) și Europa League (2017).

ADVERTISEMENT

Ori de câte ori este instalat un nou tehnician, cum este acum cazul lui Ralf Rangnick, suporterii formației din nord-vestul Angliei speră ca respectivul să repete isprava lui Ferguson, care și el, la rândul său, a preluat o pe United într-o situație extrem de complicată.

Mesajul afișat de fanii lui Manchester United la meciul de pe teren propriu cu Burnely

În toamna lui 1986, atunci când a sosit, Alex Ferguson a găsit-o pe locul 21 pe Manchester United. Britanicul a trebuit să îmbunătățească rapid nu doar forma sportivă a jucătorilor, ci și disciplina, mulți dintre ei, printre care Norman Whiteside, Paul McGrath sau Bryan Robson, fiind dependenți de alcool la acea vreme. Ferguson a scos însă rapid bagheta magică, iar lucrurile au intrat pe un făgaș normal, „diavolii” terminând sezonul pe locul 11.

ADVERTISEMENT

Început dificil pe Old Trafford pentru scoțian

Manchester United a devenit o forță în Anglia abia la începutul anilor ’90, primul titlu câștigat de Ferguson fiind cel de la finalul sezonului 1992-1993. Până atunci, șefii de la acea vreme ai „diavolilor” au dat dovadă de o răbdare ieșită din comun cu managerul scoțian, căruia, la un moment dat, fanii i-au cerut demisia.

În al doilea sezon pe Old Trafford, „Fergie” a dus echipa până pe locul 2, la nouă puncte în spatele rivalei Liverpool, ajutat și de transferul unor jucători de marcă precum Steve Bruce, Viv Anderson, Brian McClair și Jim Leighton. Lucrurile nu au mers însă deloc bine, iar sfârșitul ediției 1988-1989 a găsit-o din nou pe United pe locul 11, chiar dacă în lot se afla și Mark Hughes, proaspăt revenit de la Barcelona.

ADVERTISEMENT

Alex Ferguson a băgat din nou mâna în buzunar și i-a adus pe Neil Webb, Mike Phelan, Paul Ince,Gary Pallister și Danny Wallace, dar în zadar. În sezonul 1989-1990, Man United a avut o serie de opt meciuri la rând fără victorie, dintre care șase au fost înfrângeri, motiv care i-a determinat pe suporterii de pe Old Trafford să afișeze un banner cu mesajul „Trei ani de scuze și niciun rezultat … pa-pa Fergie”.

Până și presa de la acea vreme era împotriva lui, dar conducerea lui Manchester United a avut răbdare cu Ferguson și bine a făcut. Începând cu sezonul 1992-1993, „diavolii” au redevenit nu doar una dintre marile puteri ale Angliei, ci o forță a Europei.

Pe parcursul celor 27 de ani mandat, Sir Alex Ferguson a cucerit 38 de trofee cu Manchester United, printre care 13 campionate, cinci Cupe ale Angliei, patru Cupe ale Ligii Angliei, zece Supercupe ale Angliei și două Ligi ale Campionilor.

Singurul club care l-a dat afară pe Sir Alex Ferguson

Înainte să ajungă la Manchester United, Ferguson a mai fost antrenor la East Stirlingshire (1974), St Mirren (1974-1978), Aberdeen (1978-1986) și naționala Scoției (1985-1986). Din păcate, a doua experiență s-a încheiat urât pentru legenda fotbalului britanic.

Deși a transformat-o pe St Mirren dintr-o echipă din jumătatea inferioară a Diviziei a II-a, în campioană a Primei Divizii, în doar trei ani de zile, „Fergie” a fost dat afară de „sfinți”. Ferguson a considerat demiterea abuzivă și a dat clubul în judecată, dar a pierdut și nu i s-a permis să facă apel.

Conform unui articol Billy Adams Sunday Herald, publicat în mai 1999, Ferguson ar fi fost dat afară de St Mirren pentru diverse încălcări ale contractului, inclusiv plăți neautorizate către jucători. El a fost acuzat și de către secretarea clubului, cum că ar fi dorit ca jucătorii să primească bani fără să plătească taxele. În timpul procesului, Willie Todd, președintele lui St Mirren, a susținut că Ferguson nu avea „nicio capacitate managerială”, tribunalul concluzionând că antrenorul era „meschin” și imatur”.

În 2008, Todd a vorbit pentru The Guardian despre adevăratul motiv al demiterii lui Sir Alex Ferguson. Fostul președinte al lui St Mirren a dezvăluit că „Fergie” voia să plece abuziv la Aberdeen și să ia cu el și un fotbalist. Willie Todd și-a exprimat regretul pentru cele întâmplate și i-a învinuit pe cei de la Aberdeen, pentru că au încercat să fure antrenorul, fără să discute în mod direct cu St Mirren.

Motivul pentru care Ferguson regretă că nu l-a înjurat pe șeful lui Rangers

Ca fotbalist, Sir Alex Ferguson a evoluat pe postul de atacant, iar cea mai importantă echipă din CV-ul său este Rangers, pentru care a evoluat între 1967 și 1969. Suporter devotat al echipei la care joacă acum Ianis Hagi încă din copilărie, Ferguson a fost deranjat de o întrebare care i-a fost pusă de directorul clubului în momentul în care a semnat contractul.

„Glasgow e un oraș divizat. Sunt protestanți și catolici, adică Rangers și Celtic. Era ca un vis devenit realitate când am aflat că mă vrea Rangers. Am ținut cu ei încă din copilărie, iar stadionul era la câțiva metri de casă. Abia așteptam să semnez. Mi-am luat cel mai bun costum și am mers pe Ibrox. Dar când am semnat contractul, unul dintre directori m-a întrebat ceva legat de Cathy(n.r. – soția lui Ferguson).

Zice ‘Bănuiesc că este catolică, unde v-ați căsătorit, într-o capelă?’. I-am răspuns ‘Nu, ne-am căsătorit la oficiul de stat’. La care el ‘Ah, atunci e ok’. Ar fi trebuit să îl înjură. Chiar trebuia, dar când ții cu Rangers din copilărie și vrei să joci pentru ei, accepți și astfel de prostii. Acum simt că m-am denigrat și că mi-am dezamăgit soția, pentru că ea, într-adevăr, era o catolică devotată”, a afirmat Sir Alex Ferguson, într-un documentar dedicat vieții sale.

Sir Alex Ferguson a condus o cârciumă, iar acum câștigă trofee la cursele de cai

Majoritatea microbiștilor din întreaga lume îl cunosc pe Sir Alex Ferguson pentru performanțele incredibile reușite în fotbal, pe banca lui Manchester United. Puțină lume știe însă care sunt preocupările scoțianului care astăzi împlinește 80 de ani.

Incredibil, dar adevărat, „Fergie” a lucrat și departe de dreptunghiul verde. Primele sale joburi a fost cele de ucenic într-o fabrică de scule și administrator la un magazin din Glasgor, iar, mulți ani mai târziu, a condus un pub, pe care l-a redenumit Fergie’s, barul de la parter purtând denumirea de Elbow Room(n.r. – camera coatelor), în amintirea stilului său de joc, bazat foarte mult pe forța fizică.

Chiar și la această vârstă, Sir Alex are în continuare foame de trofee. Nu pe terenul de fotbal, ci în cursele de echitație. Scoțianul are trei cai pe care îi deţine în coproprietate cu un fost fotbalist al lui Manchester United, Michael Owen.

„Aceasta e cea mai bună zi a mea de când sunt în cursele de cai, adică de circa 20 de ani. E diferit de vremea când antrenam echipe de fotbal. Deţineam controlul a ceea ce se întâmpla pe gazon, dar nu am controlul pe hipodrom, unde antrenorul face asta, iar proprietarul speră să fie bine. Ai parte de aceeaşi emoţie când câştigi curse importante, ca aceasta”, a declarat Ferguson, după o victorie obținută în luna aprilie a acestui an.

  • 895 de victorii în 1500 de meciuri pe banca lui Manchester United a obținut Sir Alex Ferguson
  • 38 de trofee a cucerit scoțianul în calitate de manager al „diavolilor roșii”
  • 120,000 de lire sterline au plătit pentru un cal Alex Ferguson și Michael Owen, pe care l-au botezat Red Power(n.r. – Forța Roșie)

  • (P) Cota Get’s Bet pentru Manchester United – Wolves: 1,55 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: