Sport

Sir Alex Ferguson, dezvăluiri tulburătoare la 3 ani de la operaţia pe creier: “Mă întrebam dacă voi mai vedea răsăritul!” Video

Sir Alex Ferguson face dezvăluiri tulburătoare, la 3 ani de la operaţie pe creier, într-un documentar care a apărut pe 27 mai în Marea Britanie.
27.05.2021 | 21:38
Sir Alex Ferguson dezvaluiri tulburatoare la 3 ani de la operatia pe creier Ma intrebam daca voi mai vedea rasaritul Video
ADVERTISEMENT

Sâmbătă, 5 mai 2018. Presa din Anglia anunţa o ştire şoc: Sir Alex Ferguson a suferit un atac cerebral şi va fi operat de urgenţă pe creier. Fanii lui Manchester United şi nu numai erau împietriţi. “Fergie”, antrenorul care dusese echipa de pe “Old Trafford” pe culmile succesului avea şanse mici să supravieţuiască.

La 76 de ani, Sir Alex Ferguson a reuşit încă o victorie, cea mai importantă a vieţii lui. Trei ani mai târziu, legendarul antrenor a decis să-şi spună povestea într-un documentar, vizionat de FANATIK, care a intrat în cinematografe pe 27 mai şi va fi disponibil pe platforma Amazon Prime din 29 mai.

ADVERTISEMENT

Sir Alex Ferguson, dezvăluiri tulburătoare la 3 ani de la operaţia pe creier: “Nu-mi aduc aminte nimic”

Documentarul “Sir Alex Ferguson: Never Give In” începe cu o scenă neobişnuită. Jason Ferguson, fiul antrenorului scoţian şi regizorul documentarului, îi testează memoria tatălui său. “Vom începe această sesiune cu un test de memorie”.

“Pe ce stradă se află casa în care te-ai născut? Care este data când te-ai căsătorit? Cine a marcat primul gol al lui Manchester United în mandatul tău? Ai trei băieţi. Care sunt datele lor de naştere? Care era numele agentului de turism pe care îl foloseai la Aberdeen?”, au fost întrebările la care Sir Alex Ferguson a răspuns prompt.

ADVERTISEMENT

După această serie, Jason îşi întreabă tatăl ce îşi aduce aminte din ziua în care a suferit accidentul cerebral. Răspunsul, venit după o pauză grea, e unul care îl bântuie pe Sir Alex Ferguson. “Nimic. Nu-mi aduc aminte nimic”.

Ce s-a întâmplat pe 5 mai 2018, când Sir Alex Ferguson a suferit un accident cerebral

“Era o zi frumoasă. M-am trezit şi ploua torenţial. Îmi aduc aminte că am căzut. Atât. Altceva nu-mi mai aduc aminte. Pur şi simplu m-am oprit. În acea zi au fost internate cinci persoane cu hemoragii cerebrale. Trei au murit, două au supravieţuit. Eu am fost una dintre cele două persoane, aşa că sunt norocos. Priveam pe geamul din spital şi mă întrebam dacă voi mai vedea vreun răsărit”, îşi începe Sir Alex Ferguson şirul destăinuirilor.

ADVERTISEMENT

Jason Ferguson continuă povestea şi dezvăluie un episod şocant. Sir Alex Ferguson a realizat pe patul de spital că memoria i-ar putea fi afectată şi a început să-i povestească fiului diverse episoade din viaţa lui.

“Eram într-o rezervă, iar doctorul i-a spus: ‘Uite, domnule Ferguson, mi-e teamă să spun, dar aţi suferit o hemoragie cerebrală. Trebuie să vă transportăm la spitalul “Royal Salford” cât mai repede posibil pentru operaţie’. Dintr-odată şi-a pus mâinile la cap şi a zis: ‘Of, sper să nu fie nimic în neregulă cu memoria mea’.

ADVERTISEMENT

Imediat a început să-mi povestească tot felul de amintiri. Singura legătură între ele era că se întâmplaseră acum mult timp. Cred că-mi spunea aceste poveşti ca să fie convins că nu şi-a pierdut memoria”.

Primul verdict al medicilor: “Erau şanse de 80% să nu supravieţuiască”

Înainte să intre în operaţie, medicii anunţau un verdict sumbru pentru Sir Alex Ferguson. Joshi George, neurochirurgul care l-a operat pe fostul mare antrenor, a dezvăluit că existau şanse de 80% ca acesta să nu supravieţuiască.

“Îmi aduc aminte că am estimat mortalitatea lui, în acel moment, la 80%. Erau şanse de 80% să nu supravieţuiască”, a spus Joshi George. Neurochirurgul a fost completat de Nadir Ibrahim, doctor din echipa medicală care i-a salvat viaţa lui Sir Alex Ferguson.

“Creierul controlează totul. Toate experienţele tale sunt stocate în creierul tău, în memoria ta. Astfel îţi creezi identitatea ca persoană. Atunci când am deschis cutia craniană, am descoperit un cheag uriaş. Dacă am fi tăiat vasul de sânge, o parte din creier ar fi murit. Astfel, în aceste cazuri trebuie să aplici presiune şi să aştepţi. Îmi aduc aminte că aşteptam. După ceva timp, sângerarea s-a oprit”.

“Doctorul a venit şi ne-a zis: ‘Ne pregătim să-l ducem în sala de operaţie. Două persoane pot merge să-l vizitez înainte să-l opereze’. Am decis să o ducem pe mama noastră. A fost un moment şocant pentru toţi. Erau fire peste tot” – Darren Ferguson, al treilea fiu al lui Alex Ferguson şi fratele geamăn al lui Jason

Drumul greu al recuperării: “Plângeam pentru că mă simţeam neajutorat”

Operaţia a fost reuşită, însă pericolele tot pândeau la orice colţ. La scurt timp după ce a început recuperarea, Sir Alex Ferguson a experimentat un episod care l-a speriat îngrozitor şi l-a făcut să se gândească din nou că şi-ar putea pierde memoria.

“A fost o zi când au venit vreo 14 persoane să mă viziteze, era prea mult pentru mine. La un moment dat, vocea mea s-a oprit. Încercam să vorbesc şi nu reuşeam deloc. Când doctorii au venit, plângeam pentru că mă simţeam neajutorat. Ar fi fost foarte urât dacă îmi pierdeam memoria.

Ar fi fost o povară teribilă pentru familia mea. Să stau în casă şi să nu ştiu cine sunt. Să nu ştiu cine este soţia mea. Doi dintre doctori au venit şi mi-au zis: ‘Scrie nume. Scrie numele familiei, ale prietenilor, ale jucătorilor, ale echipelor de fotbal”.

În timpul documentarului, Jason Ferguson i-a adus lui Sir Alex Ferguson una dintre foile pe care scrisese în acele zile. Scoţianul a scris de mai multe ori cuvântul “remember” (n.r. ţine minte), urmat de cuvinte care nu aveau legătură. Din cele aproape 108 de minute ale documentarului, acele imagini ar putea să lase fără glas orice persoană.

Pagina scrisă de Sir Alex Ferguson în spital

“Iniţial şi-a revenit foarte bine, dar exista încă un mare pericol. La un moment dat a avut un colaps. Ar fi fost cel mai dificil lucru. Să supravieţuiască, dar să-şi piardă memoria” – Darren Ferguson

Visul care revenea în fiecare noapte: “E inexplicabil”

Chiar dacă recuperarea a decurs bine, Sir Alex Ferguson a rămas cu sechele. Pe finalul documentarului, fostul antrenor a povestit ce vis avea în fiecare noapte, dar şi mesajul care îi revenea mereu în minte, lucruri pe care le consideră ca fiind inexplicabile.

“Nu ştiu dacă există un mod bun de a muri. Frica şi singurătatea din acele momente te fac să înţelegi că nu vrei să mori. În timpul recuperării am început să am diverse vise şi mesaje repetate. Ca o înregistrare, era un cântec. Mai mereu. Apoi mai era ceva care îmi revenea în minte: ‘Beckham centrează şi gol’ În fiecare noapte îmi treceau aceste lucruri prin cap, nu ştiu de ce. E inexplicabil”, a spus Sir Alex Ferguson.

Scrisoarea scrisă de Sir Alex Ferguson pentru soţia Cathy: “Inima mea, trebuie să te rogi pentru viaţă”

În finalul documentarului, Sir Alex Ferguson lasă deoparte figura antrenorului care a scris istorie la Aberdeen şi la Manchester United şi devine un romantic. Scoţianul a citit un scurt pasaj din scrisoarea scrisă soţiei Cathy.

“Atunci când eram în spital, am scris scrisori. Am scris ceea ce doream să-i transmit lui Cathy. ‘Sunt mândru de tine. În toţi aceşti ani ai arătat multă putere, dar, inima mea, trebuie să te rogi pentru viaţă.

Nu mă voi da bătut. Am fost slăbit şi singur, dar mi-e dor de tine. Sunt mândru de tine şi de copiii noştri’. Este o femeie minunată. A avut nevoie de multă răbdare ca să fie căsătorită cu o persoană ca mine”, a concluzonat Sir Alex Ferguson.

Sir Alex Ferguson s-a întors lângă Manchester United

După ce recuperarea a luat sfârşit, Sir Alex Ferguson s-a întors pe 22 septembrie 2018 în tribunele stadionului “Old Trafford”. Trecuseră puţin peste patru luni de la marea cumpănă. De atunci, scoţianul a fost o prezenţă constantă lângă Manchester United, iar la finala Europa League, cu Villarreal, pierdută de “diavoli”, fostul antrenor a fost prezent pe stadionul din Gdansk. “Nu mă voi da bătut”, a spus Sir Alex Ferguson şi s-a ţinut de cuvânt.

Palmaresul lui Sir Alex Ferguson ca antrenor

Aberdeen (1978-1986)

  • 3 titluri în prima ligă a Scoţiei
  • 4 Cupe ale Scoţiei
  • 1 Cupă a Ligii
  • 1 Cupă a Cupelor
  • 1 Supercupă a Europei

Manchester United (1986-2013)

  • 13 titluri în Premier League
  • 5 Cupe ale Angliei
  • 4 Cupe ale Ligii
  • 10 Supercupe ale Spaniei
  • 2 UEFA Champions League
  • 1 Cupă a Cupelor
  • 1 Supercupă a Europei
  • 1 Cupă Intercontinentală
  • 1 Campionat Mondial al Cluburilor
ADVERTISEMENT