News

Cum se utilizează de fapt rachetele antigrindină. Fermierii consideră că sunt ineficiente

Cât de eficiente sunt sistemele antigrindină pentru protejarea culturilor. Mulți producători se opun și nu consideră că sunt bune
07.05.2024 | 22:58
Cum se utilizeaza de fapt rachetele antigrindina Fermierii considera ca sunt ineficiente
Cum sunt folosite sistemele antigrindină și ce rezultate oferă pentru protejarea culturilor. Sursa foto: Captură video / Observator
ADVERTISEMENT

Atunci când fenomenele meteorologice violente provoacă daune, agricultorii se tem pentru producțiile lor. Această preocupare vine în ciuda existenței sistemelor de protecție împotriva grindinei, care ar putea oferi o soluție eficientă și salvatoare.

Cât sunt de eficiente rachetele antigrindină

În prezent, numărul punctelor de lansare a rachetelor anti-grindină este de doar 99, în comparație cu peste 200 câte ar fi necesare, și acoperă doar aproximativ un sfert din întreaga țară. Mai mult, finanțările pentru acest domeniu au fost reduse la jumătate în acest an.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă natura este imprevizibilă, tehnologia ar putea să ne ofere protecție împotriva distrugerilor cauzate de grindină. La centrul de comandă din Ploiești, operatorii monitorizează cu atenție radarele meteorologice și declanșează alarme atunci când o furtună severă se apropie de o anumită localitate.

„Se transmite o autoritate de aviatie şi îi avertizam ca avem nevoie de spatiu aerian in următoarea oră. Se iau toate măsurile pentru a pregăti rachetele, se scot din depozit, se pun pe rampă. Verde înseamnă ploaie, galben ploaie mai puternică. De la rosu in sus vedem ca grindina este foarte sigură”, a declarat pentru Observator Vasile Enache, director cercetare Electromecanica.

ADVERTISEMENT

Rachetele antigrindină sunt proiectate să zboare la o altitudine de aproximativ 7.000 de metri și sunt fabricate din materiale nemetalice.

„Are un calibru de 82 de mm şi inaltime de 1,20 metri. Este din materiale nemetalice. Are două camere motoare. Are un cartuş care eliberează aerosoli pe traiectorie şi contine iodură de argint”, a mai spus Vasile Enache.

ADVERTISEMENT

Câte centre antigrindină se pot folosi

Cu toate acestea, în prezent, există doar șase centre antigrindină funcționale sau în curs de implementare în țară, care asigură protecție doar pentru o parte mică din terenurile agricole.

Extinderea rețelei de centre antigrindină ar putea preveni situații precum cea din Vâlcănești, Prahova. Autoritățile din domeniul agriculturii promit investiții semnificative în acest sens.

ADVERTISEMENT

„Acoperim o suprafata de 2,6 milioane de hectare. Urmează să ne extindem până la 250 de puncte de lansare şi să acoperim o suprafaţă între 4-5 milioane de hectare. Restul până la 10-11 milioane de hectare vor fi protejate de aviaţie, de generatoare terestre, de baloane cu heliu”, a subliniat pentru sursa citată Gheorghe Căunei, directorul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

În ciuda eforturilor autorităților, fermierii continuă să se confrunte cu provocările aduse de condițiile meteorologice nefavorabile. Cu toate acestea, în acest an, bugetul alocat pentru toate stațiile antigrindină din sistem va fi redus cu 50% față de anul precedent.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România....
Un african vorbeşte despre şocurile culturale trăite după ce s-a mutat în România. "Aproape mi-am sunat părinții să le spun că mă întorc acasă"
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are...
Simona Halep a luat o nouă hotărâre radicală şi vinde tot ce are în România! Tocmai a încasat milioane de euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor,...
Controale majore ale ANAF în ultima perioadă! Anunțul lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, bagă spaima în români
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Ucis de un chips picant. Copil de 14 ani, sfârșit înfiorător
Ucis de un chips picant. Copil de 14 ani, sfârșit înfiorător
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor....
Ronald Gavril, lovitură URIAȘĂ pentru Anamaria Prodan. Răsturnare de situație în cuplul lor. Încă un bărbat care o dezamăgește
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face...
Milionarul despre care s-a spus că are o relație cu Simona Halep face primele declarații: „Eu am invitat-o în oraș”
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru...
Horoscop săptămâna 17-23 mai 2024. Iubire, bani și noroc pe toate planurile pentru patru zodii