News

Sistemul Antigrindină, utilizat la turație maximă. Aproape 1.000 de rachete au fost lansate în ultima săptămână

Ministrul Agriculturii precizează că rachetele lansate în ultimele șapte zile reprezintă jumătate din consumul sezonului.
12.06.2021 | 22:28
Sistemul Antigrindina utilizat la turatie maxima Aproape 1000 de rachete au fost lansate in ultima saptamana
Sistemul Antigrindină, utilizat la turație maximă. Aproape 1.000 de rachete au fost lansate în ultima săptămână Foto: phon.ro
ADVERTISEMENT

214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova şi Oltenia, a anunţat Adrian Oros. La nivel național au fost lansate în ultima săptămână 986 de astfel de rachete.

Sistemul Antigrindină, utilizat la turație maximă. Aproape 1.000 de rachete au fost lansate în ultima săptămână

“Protejăm culturile fermierilor români! În ultimele 24 de ore, instabilitatea atmosferică a fost prezentă în partea de est şi sud a ţării în zonele protejate de infrastructura din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

ADVERTISEMENT

Din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină Prahova şi Oltenia au fost lansate în total un număr de 214 rachete antigrindină pentru combaterea a 41 de celule cu greloane de grindină în formare, protejând astfel culturile agricole şi comunităţile locale din judeţele Olt, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi.

Lansările au avut efectul scontat, în zona protejată nefiind înregistrate pagube.

În ultima săptămână, în intervalul 4 – 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate un număr de 986 de rachete antigrindină (RAG), pentru protejarea culturilor agricole şi a comunităţilor locale din zonele de intervenţie.

ADVERTISEMENT

Este cel mai mare număr de rachete antigrindină lansate în interval de o săptămână, de la punerea în funcţiune a sistemului, şi reprezintă mai mult de jumătate din consumul de rachete din acest sezon”, a scris ministrul Adrian Oros pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, începând cu 15 aprilie şi până în data de 11 iunie 2021, din punctele de lansare ale Unităţilor de combatere a căderilor de grindină din cadrul SNACP, au fost lansate în total de 1.648 de rachete antigrindină.

ADVERTISEMENT

Sistemul antigrindină, implementat începând cu anul 2000

Sistemul Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor a fost implementat începând cu anul 2000, prin hotărâri anuale ale Guvernului.

Prin Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă s-a stabilit cadrul legislativ al intervenţiilor active în atmosferă, structura sistemului, modul de finanţare şi implementare a programului şi înfiinţarea Administraţiei Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, instituţie publică de interes naţional care răspunde de domeniul intervenţiilor active în atmosferă.

ADVERTISEMENT

Sistemul este conceput ca un sistem coerent, naţional, interconectat regional, având în componenţa sa unităţi de combatere a căderilor de grindină ce utilizează metoda de “însămânţare” a norilor cu centri de condensare prin care se limitează creșterea dimensională a cristalelor de gheață din nor.

Pe baza Hotararii Guvernului nr. 256/2010 s-au aprobat obiectivele etapelor anuale ale Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, astfel:

– Unitatea-Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova, care asigură în prezent protecţia unei suprafeţe de 140 mii ha, cu posibilităţi de protecţie a 200 mii ha în judeţele Prahova şi Buzău;
– Centrul Zonal de Coordonare Moldova şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi, cu intrarea parţială în funcţiune în anul 2010;
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150 mii ha în judeţele Vrancea şi Galaţi – investiţie în derulare;
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150 mii ha în judeţele Mureş şi Alba – investiţie în derulare;
– Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş, cu capacitatea de a proteja o suprafaţă de 150 mii ha în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin – investiţie în derulare;
– activităţi de cercetare-dezvoltare pentru mijloacele tehnice şi tehnologii de combatere.

ANM anunță instabilitate atmosferică

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru 18 judeţe, valabilă duminică, între orele 02:00-10:00. La ora 21:00 a expirat atenționarea Cod galben valabilă pentru toată țara, care a întrat în vigoare sâmbătă la ora 11:00.

Potrivit meteorologilor, duminică, între orele 02:00 şi 10:00, în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în jumătatea nordică a Moldovei şi în zonele montane aferente vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat 35-40 l/mp.

Se vor afla sub Cod galben judeţele Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Satu-Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu, Bihor, Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin.

ADVERTISEMENT