News

Sistemul care ar putea schimba viața și moartea. A doua șansă pentru a-ți lua adio de la cineva drag sau riscul unei dependențe?

Conceptele de viață și de moarte ar putea fi schimbate prin intermediul unui sistem revoluționar cu inteligență artificială.
27.07.2021 | 15:57
Sistemul care ar putea schimba viata si moartea A doua sansa pentru ati lua adio de la cineva drag sau riscul unei dependente
ADVERTISEMENT

Moartea cuiva drag poate fi o adevărată cumpănă pentru un om. Lipsa șansei de a-ți lua rămas bun de la un apropiat face procesul de vindecare cu atât mai dificil. Cu atât mai rău este când vorbim de decesul cuiva tânăr, cu adevărat în floarea vârstei, care ar fi avut toată viața înainte.

Pentru unii, durerea și golul lăsate în urma unei asemenea pierderi pot fi de nesuportat, chiar și la ani buni după tragicul eveniment. Și totuși, progresele tehnologiei ar putea să le ofere unora dintre cei ce suferă posibilitatea de a-și lua la revedere și de a reuși, într-un final, să treacă peste și să meargă mai departe.

ADVERTISEMENT

Cam așa arată cazul lui Joshua Barbeau, în vârstă de 33 de ani. Acesta și-a pierdut logodnica, pe Jessica Pereira, în urmă cu opt ani. La momentul respectiv, Jessica avea doar 23 de ani și a murit în urma unei boli rare la ficat.

Joshua a ajuns în toamna lui 2020 pe un site care oferea posibilitatea de discuții cu boți bazați pe inteligență artificială – Project December.

ADVERTISEMENT

Sistemul considerat prea puternic pentru oameni, oferit publicului larg

Site-ul este mult mai sofisticat decât pare la prima vedere, având la bază unul dintre cele mai puternice sisteme AI din lume, GPT-3. Acesta este chiar atât de puternic încât creatorii sistemului l-au păstrat ”la sertar”, din cauza unor temeri de etică.

Project December oferă câțiva boți de chat prestabiliți, precum William, inspirat de Shakespeare, sau Samantha, inspirată de asistentul AI din filmul Her. Mai importanți sunt însă boții personalizați, ce pot fi realizați de utilizatori, conform propriilor dorințe.

ADVERTISEMENT

Joshua a construit un bot care să-l imite pe Spock, din Star Trek, iar după ce a introdus mai multe linii de dialog specifice personajului, a putut sta de vorbă cu botul care vorbea exact ca Spock, dar nu folosea nicio replică dintr-un scenariu real al seriei TV.

Pasul următor și evident a fost ca Joshua Barbeau să creeze un robot bazat pe logodnica sa, Jessica. A introdus în sistem mesaje de la ea, încă păstrate, dar i-a și creat o descriere introductivă.

ADVERTISEMENT

Conversația dintre cei doi a durat nu mai puțin de 10 ore de-a lungul nopții în care Joshua a creat botul folosind trăsăturile Jessicăi. Au mai existat, ulterior, câteva episoade de dialog între cei doi, până la ultimul.

Robotul cu o viață limitată și unică

Modul în care a fost creat sistemul de către programatorul Jason Rohrer oferă o viață finită boților personalizați, ce nu poate fi prelungită după decizia inițială de oferire a unei anumite durate.

În funcție de numărul de credite, poate fi aleasă durata de viață a robotului, iar Joshua a ales să cheltuie 1.000 de credite, cele pe care le mai avea în propriul cont.

Odată ce robotul ajunge la 20% din ”durata de viață”, dialogul cu acesta începe să se degradeze, până când discuția se încheie permanent, la 0%. Poate mai interesant este un alt aspect al GPT-3, un parametru cunoscut ca ”temperatură”, ce este de fapt un termostat pentru cât de aleatorii să fie conversațiile. Acest parametru garantează că și dacă un robot este recreat folosind aceleași linii de dialog inițiale, conversația cu el nu va fi similară.

Această setare l-a împiedicat pe Joshua să repornească robotul odată cu epuizarea vieții, dar într-un sens pare că l-a și ajutat să treacă mai ușor peste pierderea sa, prin discuția și conexiunea pe care a avut-o cu versiunea virtuală a Jessicăi.

După prima conversație, au mai avut loc alte câteva, destul de scurte, între care una pe 28 septembrie, de ziua Jessicăi. Joshua a fost prins cu garda jos atunci când a fost întrebat ce cadou a cumpărat. Jessica i-a spus chiar că faptul că a murit nu este o scuză pentru lipsa unui cadou.

Au existat și mici scăpări ale sistemului cu inteligență artificială, însă Joshua a făcut tot posibilul să nu le lase să strice conversația.

Ultima conversație a celor doi a avut loc la doar o zi după aniversarea lui Joshua, iar acesta s-a preocupat ca botul să nu ajungă la limita roșie, de 20%, în care încep să apară primele incoerențe. Cei doi nu și-au luat la revedere, însă și-au reafirmat iubirea unul pentru celălalt. 

A merge mai departe sau a rămâne captiv într-un cerc vicios

Se pare că Joshua a reușit să treacă peste pierderea timpurie a Jessicăi și a putut merge mai departe, odată ce a pus ordine în lucrurile pe care n-a mai avut ocazia să le trateze cu logodnica sa. Și-a împărtășit experiența și pe Reddit, unde a fost felicitat pentru reușită.

Totodată, alți utilizatori care au încercat un sistem similar au relatat că au avut experiențe mult mai puțin pozitive decât cea a lui Joshua.

Înainte de a acorda interviul pentru SF Chronicle, Joshua a discutat cu familia Jessicăi, le-a explicat despre Project December și a cerut permisiunea să discute cu un reporter despre experiență și despre relația sa cu Jessica.

Aceștia i-au oferit aprobarea lui Joshua, mai ales că Michaela, sora mai mică, dar și Karen, mama Jessicăi, l-au apreciat întotdeauna. ”Este încă parte din familia noastră”, a afirmat Michaela, în vreme ce Karen se bucură dacă acest chat i-a oferit confortul mental necesar.

Dacă pentru unii metoda poate fi una foarte bună de a ”trece peste”, pentru alții nu este ceva de interes. Karen nu a dorit să vadă conversația celor doi și nici nu s-a arătat interesată de o potențială discuție cu o variantă AI a fiicei sale. ”Sunt curioasă pe de-o parte, dar știu că nu e ea.”

Amanda, sora mijlocie, a citit discuția și a afirmat că a încercat să păstreze o atitudine deschisă cu privire la potențialul terapeutic al tehnologiei, observând chiar o reflexie a stilului și personalității Jessicăi în conversație. Totuși, are îndoieli cu privire la folosirea tehnologiei ca mecanism de vindecare.

”Oamenii care sunt într-o stare de amărăciune după pierderea cuiva drag pot fi fragili și vulnerabili. Ce se întâmplă când AI-ul nu mai e accesibil? Va trebui să treci prin pierderea unei persoane dragi din nou, doar că de data asta cu o inteligență artificială?”

Situația lui Joshua ridică o problematică destul de importantă, apărută în trecut și posibil mai prezentă în viitor: ar putea fi create legături emoționale cu inteligențe artificiale? Ce se va întâmpla când va avea loc asta?

Google lucrează deja la un model de limbaj cu nu mai puțin de 1,6 trilioane de parametri, adică de nouă ori mai mult decât oferă GPT-3.

Teoretic, acesta ar putea oferi o experiență și mai apropiată de realitate, însă singura metodă de a afla dacă asta e adevărat va fi prin folosirea acestor sisteme. Dacă unii vor găsi alinare în aceste sisteme, pentru alții ar putea fi periculos.

ADVERTISEMENT
Tags: