News

Sistemul care îți va spune cum și când ți se vor strica telefonul mobil sau televizorul

Un sistem bazat pe inteligență artificială ar putea prezice durata de viață a electronicelor de zi cu zi.
22.06.2021 | 17:40
Sistemul care iti va spune cum si cand ti se vor strica telefonul mobil sau televizorul
ADVERTISEMENT

Un nou proiect care combină simulări computerizate avansate cu inteligența artificială are potențialul de a prezice modul în care componentele electronice pot ceda.

Noua cercetare a fost condusă de fiziciana Sanghamitra Neogi, care este și inginer aerospațial, fiind publicată în jurnalul npj Computational Materials.

ADVERTISEMENT

În cadrul acestui studiu, Neogi și colegii săi au trasat proprietățile fizice ale unor mici grupuri de atomi, iar apoi au folosit tehnici de învățare automatizată pentru a estima cum structuri mai mari, create din aceste mici grupuri, s-ar putea comporta.

”Încercăm să înțelegem fizica unor dispozitive cu miliarde de atomi”, afirmă Neogi, profesor asistent la departamentul de Științe în domeniul Ingineriei Aerospațiale de la CU Boulder.

ADVERTISEMENT

Această încercare pate transforma modul în care relaționăm cu electronicele de zi cu zi, fie că sunt smartphone-uri, televizoare sau mașini electrice și chiar viitoarele calculatoare cuantice. Într=o bună zi, inginerii vor putea folosi aceste metode de cercetare pentru a descoperi în avans punctele slabe din designul unei componente electronice.

”În loc să așteptăm ani de zile ca să înțelegem de ce dispozitivele noastre se defectează, aceste metode ne pot oferi cunoștințe a priori despre cum va funcționa un dispozitiv, chiar înainte să-l construim”, afirmă Neogi.

ADVERTISEMENT

De la analiza unor grupări mici la cercetarea unor structuri masive

Noua cercetare se concentrează pe un aspect nevralgic al industriei electronice, hotspot-urile. Nu e vorba despre rețelele de internet, ci literalmente despre ”puncte fierbinți” – Neogi arată că majoritatea electronicelor pe care le folosim au imperfecțiuni care pot duce la creșterea temperaturilor în anumite zone. Aceste hotspot-uri îți pot face smartphone-ul ineficient pe măsură ce trece timpul, spre exemplu.

Problema este că inginerii care lucrează cu modele și simulări se chinuie să prezică din timp unde vor apărea aceste puncte slabe. ”Putem folosi modele fizice pentru a înțelege sisteme cu aproximativ 100 de atomi, însă asta nu se compară cu miliardele de atomi dintr-un dispozitiv.”

ADVERTISEMENT

În cadrul noului studiu, Neogi și colegii săi au creat un model computerizat care folosește inteligența artificială pentru a învăța proprietățile fizice ale ”blocurilor de bază” – grupuri de 16 atomi de siliciu și germaniu, ”ingrediente” principale în multe componente electronice – dar și pentru a înțelege cum grupările de atomi și electroni determină energia unui material.

Ulterior, modelul poate extrapola, pornind de la aceste blocuri de bază, pentru a estima distribuția de energie în grupuri mai mari de atomi.

”Colectează informații de la fiecare unitate individuală și le combină pentru a prezice proprietățile finale ale sistemului colectiv, care poate fi compus din două, trei sau mai multe unități”, arată Neogi, conform techxplore.com.

Desigur, proiectul mai are mult de avansat până când va putea descoperi punctele nevralgice dintr-un smartphone, dar modelele inițiale sunt promițătoare. Echipa a reușit să prezică în mod corect proprietățile mai multor materiale de zi cu zi, create din siliciu și germaniu.

ADVERTISEMENT
Tags: