News

Sistemul de apărare aeriană al României, testat de aliații NATO. A fost simulat un atac cu avioane de luptă

Aliații NATO au efectuat, miercuri, ample exerciții militare în România. Sistemul de apărare aeriană al țării noastre a fost testat prin simularea unui atac cu avioane de luptă.
23.11.2022 | 19:25
Sistemul de aparare aeriana al Romaniei testat de aliatii NATO A fost simulat un atac cu avioane de lupta
Aliații NATO, exerciții militare în România. Sistemul de apărare aeriană, testat prin simularea unui atac. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În contextul în care agresiunea Rusiei asupra Ucrainei este tot mai intensă, România și aliații săi din NATO se pregătesc de posibile situații neprevăzute.

Aliații NATO, exerciții militare în România. Sistemul de apărare aeriană, testat prin simularea unui atac

Miercuri, 23 noiembrie, statele aliate NATO au efectuat un exerciţiu militar în țara noastră. Acesta a avut rolul de a testa apărarea aeriană şi apărarea antirachetă din România.

ADVERTISEMENT

Evenimentul din prezent are loc la ceva mai mult de o săptămână de la incidentul din Polonia. Pe 15 noiembrie, o rachetă s-a prăbuşit în Polonia şi a scos în evidenţă breşele din scutul aerian al Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters.

În cadrul exercițiului de miercuri, sistemul de apărare aeriană francez desfăşurat pe teritoriul țării noastre a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein.

ADVERTISEMENT

La simulare au luat parte avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic şi avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle.

În prima parte a acestui an, Franţa a adus în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta are rolul de a proteja câmpuri de luptă şi obiective sensibile precum aeroporturi şi porturi în faţa rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor şi rachetelor balistice tactice.

ADVERTISEMENT

NATO: Exercițiul de miercuri garantează că forţele NATO pot răspunde la orice ameninţare

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a spus că exercițiul de miercuri din România este ”un răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei”.

Prin acest demers, NATO caută să-și consolideze ”capacitatea de descurajare şi sistemele de apărare în flancul estic al Alianţei”, a mai purtătoarea de cuvânt a Alianței.

ADVERTISEMENT

Oana Lungescu a mai punctat faptul că Alianţa a adus pe Flancul său Estic mai multe avioane de luptă şi de supraveghere în patrule, precum şi mai multe sisteme de apărare aeriană la sol şi nave de apărare aeriană pe mare.

Exerciţii precum acesta garantează că forţele NATO pot opera împreună şi pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice ameninţare din orice direcţie”, a mai precizat purtătoarea de cuvânt.

ADVERTISEMENT
Tags: