Fotbal international

Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului! La Liga ar putea câştiga aproape 100 de milioane de euro din VAR

19.05.2019 | 19:58
Sistemul de arbitraj video viitorul sponsor al fotbalului La Liga ar putea castiga aproape 100 de milioane de euro din VAR

Sistemul de arbitraj video are şanse să fie viitorul mare sponsor al fotbalului mondial. VAR a devenit un cuvânt la ordinea zilei pentru fotbalişti şi microbişti, însă în viitorul apropiat ar putea să genereze bani grei pentru campionatele care vor folosi sau folosesc sistemul.

Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului. Proiectul propus de FIFA

FIFA vrea să facă din sistemul de arbitraj video un viitor sponsor al fotbalului. Oficialii forului mondial au analizat felul în care este folosit VAR şi şi-au dat seama că timpii morţi din timpul partidelor, când tehnologia este folosită, ar putea să genereze venituri. Mai exact, pauzele de câteva minute ar putea să fie umplute cu reclame TV, totul pornind de la o analiză făcută de oficialii FIFA.

Conform AS, la Campionatul Mondial din Rusia, primul la care a fost folosit sistemul de arbitraj video, au existat 27 de minute de pauză în timpul meciurilor în care s-a apelat la tehnologia VAR. Dacă FIFA ar fi introdus clipuri publicitare în acele pauze, venitul final general ar fi putut ajunge la peste 18 milioane de euro. Un minut de publicitate la meciurile de la Campionatul Mondial din vara anului trecut a costat aproape 680.000 de euro.

Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului (sursă foto: hepta.ro)
Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului (sursă foto: hepta.ro)

La Liga poate câştiga între 50 şi 100 de milioane de euro

Jurnaliştii spanioli au calculat ce venit ar putea să fie generat de noul proiect gândit de FIFA. Sistemul de arbitraj video a fost folosit în actualul sezon din La Liga, iar ibericii ar fi câştigat cel puţin 50 de milioane de euro din reclamele care ar fi umplut timpii morţi.

Suma vehiculată de presa din Spania ar fi pragul minim, acesta putând să ajungă chiar şi la 100 de milioane de euro, în funcţie de numărul de meciuri în care tehnologia VAR ar urma să fie folosit. Până când va genera venituri, FIFA a anunţat că prioritatea numărul 1 este să prefecţioneze sistemul de arbitraj video.

În ce campionate este folosit sistemul de arbitraj video

Bundesliga, Serie A, Ligue 1 şi La Liga sunt marile campionate în care sistemul de arbitraj video este folosit în prezent. După o perioadă de teste, Premier League va intra pe lista competiţiilor în care tehnologia VAR este uzitată. Oficialii englezi au anunţat că sistemul va intra în vigoare din startul sezonului 2019-20. Campionatele din Belgia, Cehia, Israel, Olanda, Polonia, Portugalia, Turcia sunt alte competiţii în care VAR este utilizat.

Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului (sursă foto: hepta.ro)
Sistemul de arbitraj video, viitorul sponsor al fotbalului (sursă foto: hepta.ro)

Liga Campionilor a intrat în pas cu moda din faza optimilor de finală, iar UEFA a decis ca sistemul de arbitraj video să fie folosit din primăvara acestui an. În cazul Europa League, forul continental a luat decizia ca tehnologia VAR să fie utilizată doar în finală, care se va disputa între Arsenal şi Chelsea.

“Este cel mai bun produs care poate genera venituri din istoria fotbalului. Reclamele apăreau doar în timpul pauzelor, însă după introducerea VAR a apărut o oportunitate imensă, chiar în timpul jocului. Pentru sponsor, acest lucru este un vis devenit realitate” – Tim Crow, specialist în marketing sportiv

  • 80 de secunde este timpul mediu în care este folosit sistemul de video arbitraj la fiecare fază litigioasă
Tags: