News

Sistemul de armament cu care România vrea să se apere de un atac al Rusiei. Va fi instalat lângă un oraș mare și poate funcționa non-stop

România se pregătește să instaleze al doilea sistem defensiv de tip Patriot, cel mai probabil lângă Constanța. O veste bună pentru cetățenii din zonă.
15.06.2024 | 16:41
Sistemul de armament cu care Romania vrea sa se apere de un atac al Rusiei Va fi instalat langa un oras mare si poate functiona nonstop
Sistemul de armament cu care România vrea să se apere de un atac al Rusiei. Va fi instalat lângă un oraș mare și poate funcționa non-stop
ADVERTISEMENT

Așadar, țara noastră este apărată acum de două sisteme Patriot, pe lângă sistemul antirachetă de la Deveselu. Militarii români au inaugurat al doilea sistem cu două rachete trase în poligonul Capu Midia, din Constanța. Este considerată cea mai mare achiziție a țării noastre de după Revoluție.

Sistemul de armament cu care România vrea să se apere de un atac al Rusiei

Trebuie menționat că MApN a plătit 4 miliarde de dolari pentru 7 astfel de sisteme. SUA au livrat până acum 4 sisteme, dintre care două sunt operaționale, iar celelalte 3 ar trebui să ajungă până în 2027. Asta, în plin scandal al sistemului Patriot pe care România ar trebui, dar nu ar dori, să-l doneze în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Conform Digi 24, zeci de militari NATO au venit în România special pentru a porni sistemul Patriot, iar în largul Mării Negre au fost lansate două drone drept ținte. Conform propagandei, acest sistem are o eficiență de 100%, lucru desigur ridicol. În realitate, așa cum arată statisticile din Ucraina, cel mai probabil vorbim despre o eficiență de 90%, însă totul depinde de numărul de rachete pe care inamicul le lansează simultan.

De exemplu, ipotetic, dacă Rusia ar ataca cu 100 de rachete simultan, este greu de crezut că Patriot ar reuși să le intercepteze toate. La asta adăugăm faptul, subliniat de experți, că un sistem Patriot are o rază de acțiune de undeva la 100 kilometri, astfel că ar fi nevoie de sute de sisteme pentru a proteja întreg cerul unei țări ca România. De exemplu, sistemul israelian Iron Dome, mult mai performant ca Patriot, are o rată de succes a interceptărilor de 90%. De altfel, rușii ironizează sistemul Patriot și spun că S-400 este net superior armamentului american.

ADVERTISEMENT

Războiul dintre NATO și Rusia este, momentan, unul al dezinformării și al propagandei. Așadar, pe nimeni nu mai miră că fiecare tabără se laudă cu armamentul superior și cu arme minune, care vor face diferența într-un eventual război. Adevărul e că sistemul Patriot nu este nici pe departe o armă minune, lucru demonstrat de războiul din Ucraina.

Cât de eficient este sistemul Patriot? Părerile sunt împărțite

În urmă cu mai mulți ani, prestigioasa publicație americană Foreign Policy demonta mitul acestui sistem Patriot, mult lăudat de presa pro-americană. Context: Pe 25 martie 2018, forțele Houthi din Yemen au tras șapte rachete spre Riad. Arabia Saudită a confirmat lansările și a afirmat că le-a interceptat cu succes pe toate șapte.

ADVERTISEMENT

”Acest lucru nu era adevărat. Nu este vorba doar despre faptul că resturile care au căzut în Riad au ucis cel puțin o persoană și au trimis încă două la spital. Nu există nicio dovadă că Arabia Saudită a interceptat vreo rachetă. Și asta ridică întrebări incomode nu doar despre saudiți, ci și despre Statele Unite, care pare să le fi vândut arabilor o variantă ieșită din formă a unui sistem de apărare antirachetă”, arată jurnaliștii americani.

Imaginile din rețelele de socializare par să arate că bateriile Saudi Patriot trag cu interceptori. Dar ceea ce arată aceste videoclipuri nu sunt succese. Un interceptor explodează catastrofal imediat după lansare, în timp ce altul face o întoarcere în aer și apoi vine urlând înapoi la Riad, unde explodează la sol.

ADVERTISEMENT

”Este posibil, desigur, ca unul dintre ceilalți interceptori să fi făcut treaba, dar este pus sub semnul întrebării. Asta pentru că eu și colegii mei de la Institutul de Studii Internaționale din Middlebury am examinat îndeaproape două atacuri diferite cu rachete asupra Arabiei Saudite din noiembrie și decembrie 2017.

În ambele cazuri, am constatat că este foarte puțin probabil ca rachetele să fi fost doborâte, în ciuda declarațiilor contrare ale oficialilor. Abordarea noastră a fost simplă: am cartografiat locul unde au căzut resturile, inclusiv corpul aeronavei și focosul rachetei și unde erau localizați interceptoarele.

În ambele cazuri, a apărut un model clar. Racheta însăși cade în Riad, în timp ce focosul se separă și zboară deasupra apărării și aterizează lângă ținta sa. Un focos a căzut la câteva sute de metri de Terminalul 5 de pe Aeroportul Internațional King Khalid din Riad. Al doilea focos, declanșat câteva săptămâni mai târziu, aproape a demolat un dealer Honda. În ambele cazuri, ne-a fost clar că, în ciuda afirmațiilor oficiale saudite, nicio rachetă nu a fost doborâtă. Nici măcar nu sunt sigur că Arabia Saudită a încercat să intercepteze prima rachetă în noiembrie”, declara Jeffrey Lewis, profesor la Universitatea din Middlebury Institute of International Studies.

ADVERTISEMENT
Tags: