News

Sistemul de garanție – returnare, un job pentru mulți români: ”Vin unii cu cantități impresionante”

Introdus încă de la finele lui 2023, sistemul de garanție - returnare a devenit un real job pentru mulți cetățeni români.
26.06.2024 | 19:58
Sistemul de garantie  returnare un job pentru multi romani Vin unii cu cantitati impresionante
Românii au transformat sistemul de garanție - returnare într-un veritabil job. Sursa foto: Facebook/RetuRO / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sistemul de garanție – returnare, care presupune reciclarea sticlelor cu garanție de 50 de ani, a fost transformat într-un veritabil job pentru mulți români. Aceștia obțin sume importante de bani de pe urma acestui proces.

Românii au transformat sistemul de garanție – returnare într-un veritabil job

După o așteptare lungă, pe 30 noiembrie 2023 era lansat oficial în România Sistemul Garantie-Returnare (SGR). Era un moment istoric în țara noastră, care făcea un mare pas spre un viitor mai verde și mai sustenabil.

ADVERTISEMENT

Grație acestui sistem, cetățenii plătesc o garanție de 50 de bani atunci când cumpără de la un comerciant orice produs din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, în ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l și 3 l inclusiv. Ulterior, la returnarea recipientului, își recuperează banii.

De-a lungul celor șapte luni de când funcționează acest procedeu comercial, au existat critici, nefuncționalități, dar și oportunități pentru o parte dintre cetățeni. Mai exact, sistemul de garanție – returnare a devenit un job pentru mulți români.

ADVERTISEMENT

Imaginile cu munți de sticle aruncate pe stradă au cam dispărut din țara noastră. În special pentru românii fără venituri, reciclarea sticlelor este în prezent o sursă de trai.

Vin foarte mulţi cetăţeni care n-au o situaţie materială prea bună. Veneau cu cantităţi impresionante. Saci întregi”, spune Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica, citat de Observator News.

ADVERTISEMENT

Câte sticle cu garanție au returnat românii din noiembrie 2023 până în prezent

De la lansarea programului RetuRO, România a ajuns la 514 milioane de sticle returnate prin sistemul de returnare-garanție. Specialiștii spun că încă sunt multe lucruri care ar trebui îmbunătățite.

Interesant este că, în perioada ianuarie-februarie, țara noastră avea circa 20 de milioane de sticle şi ambalaje returnate pe lună. Apoi, în aprilie am ajuns la 150 de milioane de ambalaje pe lună, iar în luna mai au fost 248 de milioane de sticle.

ADVERTISEMENT

La ora actuală, la nivel național sunt 30.000 de magazine unde se poate returna o sticlă goală sau o doză de aluminiu. Teoretic, ar trebui să ajungem la 120.000 de magazine. ”În momentul când ajungem la acest nivel, fiecare dintre noi va avea de patru ori mai multe opțiuni unde să ducă o astfel de sticlă goală, iar magazine la rândul lor vor fi mai puțin expuse.

Astfel, sarcina pe fiecare magazin se va împărți cu patru în medie. Asta înseamnă mai puține aparate blocate, mai puțin saci în fiecare magazin și cumva lucrurile se vor îmbunătăți în felul acesta”, a spus Raul Pop, consultant la Asociația Ecoteca, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT