News

Sistemul de învățământ, paralizat. Ministerul Educației anunță cum se va desfășura înscrierea pentru Bacalaureat

Deși profesorii sunt în grevă generală, Ministerul Educației anunță cum se va desfășura înscrierea pentru Bacalaureat 2023.
26.05.2023 | 19:09
Sistemul de invatamant paralizat Ministerul Educatiei anunta cum se va desfasura inscrierea pentru Bacalaureat
Ministerul Educației spune cum se va desfășura înscrierea pentru Bacalaureat Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Având în vedere că sistemul de învățământ este paralizat în urma grevei profesorilor, Ministerul Educației vine cu precizări, vineri, despre modalitatea în care se va face înscrierea la Bacalaureat.

Cum se va desfășura înscrierea pentru Bacalaureat

În plină grevă a profesorilor, luni ar urma să înceapă înscrierea elevilor pentru Bacalaureat. Prin urmare, Ministerul Educației vine cu precizări în acest sens, având în vedere valul de incertitudini care s-a abătut asupra elevilor.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, potrivit unei informări de presă transmisă de ME, calendarul înscrierilor pentru examenul de Bacalaureat nu se schimbă, chiar dacă profesorii sunt în grevă generală de câteva zile, iar situația nu pare că va fi diferită nici la debutul săptămânii viitoare.

Reprezentanții Ministerului Educației transmit că responsabilitatea cade pe umerii directorilor insituțiilor de învățământ „care pot asigura resursa umană”, urmând ca părinții și elevii să fie informați de către aceștia în ce condiții se va face înscrierea.

ADVERTISEMENT

„Conform Calendarului examenului de bacalaureat 2023, în perioada 29 mai – 7 iunie este programată înscrierea candidaţilor la prima sesiune de examen. Directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară acestui tip de activitate vor comunica părinţilor şi elevilor toate aspectele necesare pentru realizarea înscrierii”, informează Ministerul Educației.

Reprezentanții inspectoratelor școlare județene/al Municipiului București urmează să țină legătura cu ME „pentru evitarea situațiilor care ar putea crea sincope în desfășurarea activităților care vizează atât elevii, cât și cadrele didactice, cu respectarea cadrului legal impus de contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar”, au adăugat reprezentanții Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT

Greva profesorilor a amânat Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a

Calendarul examenului de BAC 2023 prevede ca perioada de înscriere să fie între 29 mai și 7 iunie. Însă, greva generală a profesorilor a dus la o situație incertă, Consiliul Național al Elevilor înaintând, astăzi, o scrisoare deschisă premierului României.

Elevii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că peste câteva zile va începe înscrierea la Bacalaureat, deși ei nu au mediile încheiate: „«Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheța anul școlar?»- sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe acești elevi de la declanșarea grevei. Soluționarea în cel mai scurt timp a acestei situații de criză este impetuos necesară”, se arată în scrisoarea Consiliului Elevilor.

ADVERTISEMENT

Amintim că protestul dascălilor a dus la amânarea cu o săptămână a Evaluării Naţionale pentru clasa a VI-a. De asemenea, calendarul înscrierii în clasa pregătitoare a fost schimbat, conform unui anunț al ME.

ADVERTISEMENT