News

Sistemul de pensii ar putea intra în criză în mai puțin de zece ani. „O pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”

Analiștii sunt de părere că sistemul de pensii din țara noastră ar putea intra în criză încă din 2030, odată cu pensionarea generației „decrețeilor”
15.01.2023 | 20:28
Sistemul de pensii ar putea intra in criza in mai putin de zece ani O pensie din viitor va fi mai scazuta decat cea de astazi
Sistemul public de pensii din România, aproape de criză. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii vorbesc de declinul sistemului național de pensii odată cu pensionarea celor din generația „decrețeilor”, când se va ajunge ca numărul angajaților să fie mai mic decât cel al pensionarilor.

Sistemul de pensii ar putea intra în criză în mai puțin de zece ani

Analizele experților în domeniu arată că dacă în ultimii zece ani numărul românilor apți de muncă a scăzut cu un milion, începând cu anul 2030 România ar putea avea mai mulți pensionari decât angajați. Asta pentru că din acel an vor începe să iasă la pensie cei născuți în perioada 1967-1969, atunci când în țara noastră s-au născut circa 1,4 milioane de persoane.

ADVERTISEMENT

Așa cum economiștii au subliniat, sistemul public de pensii se bazează pe premisa că natalitatea va continua să crească și astfel generațiile viitoare vor putea să plătească pensiile celor care sunt în prezent angajați. Însă cum acest lucru s-a dovedit greșit, țara noastră intrând de mai mulți ani într-un trend negativ de natalitatea, economiștii susțin că sistemul public de pensii seamănă mai degrabă cu un joc piramidal.

Analistul fiscal Adrian Bența este de părere că odată cu pensionarea actualei generații, cu cel mai mare număr de nou născuți într-o perioadă, presiunea pe sistemul public de pensii va fi extrem de mare, existând riscul serios ca în viitor pensiile să aibă o putere de cumpărare mai mică decât cele din ziua de astăzi.

ADVERTISEMENT

„Problema va fi puterea de cumpărare a pensiei pe care o primesc viitorii pensionari. Cred eu că puterea de pensionare va fi din ce în ce mai redusă din cauza faptului că vor fi din ce în ce mai puțini contributori. Este greu de spus cât va fi un punct de pensie în următorii 15 ani, dar economic vorbind puterea de cumpărare cu o pensie din viitor va fi mai scăzută decât cea de astăzi”, a declarat acesta pentru Digi24.

Potrivit Digi24, estimările arată că situația se va înrăutăți constant după anul 2030, astfel încât în anul 2060 populația României va scădea cu șase milioane de persoane, iar unul din trei români va avea peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Scenariu negru pentru viitorul pensiilor

Dacă în prezent România are peste 5,5 milioane de salariați și circa 4,7 milioane de pensionari, în viitor, odată cu creșterea speranței de viață până spre 84 de ani va însemna că perioada în care foștii angajați se vor bucura de pensie va crește semnificativ.

În aceste condiții, experții din domeniu subliniază că nu va mai exista un număr suficient de mare de angajați care să acopere necesarul sistemului public de pensii. „Oamenii petrec la pensie acum în România mai mulți ani decât au petrecut pe piața muncii. Sunt persoane care au lucrat 15 ani și stau la pensie 35 de ani. De la cine strângi toți banii aceștia cu care să plătești pensii mai mult timp decât a contribuit cineva?”, a declarat, pentru Digi24, sociologul Marian Preda, rectorul Universității București.

ADVERTISEMENT

Economiștii subliniază că chiar și în prezent bugetul pensiilor nu este unul echilibrat, fiind necesară acoperirea deficitului de la bugetul central. De altfel, anul trecut deficitul bugetului de pensii a fost de peste zece miliarde de lei. „În momentul de față remarcăm faptul că per ansamblu pe partea de contribuții sociale bugetul are nevoie de resurse de la bugetul general. Acest dezechilibru tinde să se accentueze pe modelele de predicție viitoare”, este de părere Claudiu Cazacu.

Pe de altă parte, actualul ministru al muncii, social-democratul Marius Budăi susține că predicțiile pe o perioadă de 50 de ani nu sunt de încredere și că țara noastră a mai trecut prin perioade în care numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al salariaților.

„A mai fost în România când numărul de salariaţi a fost mai mic decât numărul de persoane aflate în pensie şi nu au fost probleme, s-au plătit pensiile. În dinamica economică şi socială de acum, să te pronunți pentru 2050, eu cred că este cam mult. Eu cred că suntem într-o perioadă în care trebuie să mergem din aproape în aproape”, a spus ministrul muncii.

ADVERTISEMENT