News

Sistemul de pensii, schimbat din temelii? La ce să se aştepte pensionarii: “Este prevăzută această reformă”

Fostul prim-ministru al României, Theodor Stolojan, are o previziune sumbră despre sistemul de pensii, despre care crede că nu mai este viabil în forma actuală.
17.07.2022 | 17:49
Sistemul de pensii schimbat din temelii La ce sa se astepte pensionarii Este prevazuta aceasta reforma
Stolojan crede că sistemul de pensii din prezent nu mai este bun în România. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Invitat în emisiunea ”Insider politic” (Prima TV), Theodor Stolojan a declarat că o alternativă pentru sistemul de pensii o reprezintă pensia privată. Fostul premier a explicat de ce acest tip de pensie reprezintă în prezent singura soluție pentru asigurarea unui trai decent la bătrânețe.

Ce se va întâmpla cu sistemul de pensii în viitor?

Astfel, cel care în 2002 a deținut șefia PNL a precizat că față de perioada dinainte de 1989, situația contribuțiilor pentru pensii s-a schimbat radical în prezent. Stolojan a argumentat că în 2022, România reprezintă un caz unic în Europa când este vorba despre pensii.

ADVERTISEMENT

”(…) România a ajuns la situaţia în care e aproape unu la unu. Unul care azi e activ şi plăteşte contribuţii pentru pensii la unul care e pensionar…

Deci, gândiţi-vă, dacă vrei să ai 50% mărimea pensiei din mărimea salariului mediu pe economie, ar trebui ca cel care e muncitor activ azi să plătească 50% din salariu contribuţia de pensie.

ADVERTISEMENT

Era valabil sistemul când aveam 10 care munceau şi unul care primea pensie. Și atunci, ca să aibă, să zicem, 50% din salariul mediu, plăteai 5%, nu? Dacă avea doar 5 muncitori la un pensionar, plăteai 10%”, a spus Theodor Stolojan.

Soluția lui Stolojan pentru români

În acest context, Stolojan consideră că fiecare angajat are datoria de a-și crea propriul fond de pensii încă de când bifează primul loc de muncă. Acesta consideră că alegerea trebuie făcută cât mai rapid.

ADVERTISEMENT

Politicianul care la un moment dat a candidat și pentru alegerile prezidențiale este conștient că dacă sunt mutate contribuţiile spre Pilonul 2, cineva trebuie să finanţeze pensionarii care se află în viaţă.

Stolojan știe că asta nu o poate face decât statul alocând venituri, așa cum face şi în prezent. Fostul europarlamentar a spus că înțelege și de ce politicienii caută soluții pentru menţinerea unui anumit standard de viaţă al pensionarilor. Printre ele, mărirea valorii punctului de pensie.

ADVERTISEMENT
Tags: