ADVERTISEMENT
News

Sistemul de pensii va fi reformat. Ce se va întâmpla cu stagiul minim de cotizare

Ministerul Muncii a anunțat luni, 24 mai, că sistemul de pensii va fi complet reformat
Autor: Robert Cristea | 24.05.2021 | 22:51
Sistemul de pensii va fi reformat. Ce se va întâmpla cu stagiul minim de cotizare
Sistemul de pensii va fi reformat. Ce se va întâmpla cu stagiul minim de cotizare. Sursa foto - hepta.ro

Sistemul de pensii va fi complet reformat. Informația a fost anunțată luni seara de Ministerul Muncii. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative.

ADVERTISEMENT

Se dorește ca pensiile mai mici să ajungă să crească mai repede decât pensiile mai mari. Acest lucru va fi posibil în baza unei noi formule de calcul care va introduce în ecuaţie mai mulți factori de contributivitate, conform Știrile Pro TV.

Ministerul Muncii a anunțat că nu va modifica stagiul de cotizare care va rămâne de minimum 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Iar stagiul complet de cotizare va rămâne de 35 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Sistemul de pensii va fi complet reformat. Ce spune Ministerul Muncii

Întreaga reforma are ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii astfel încât persoanele cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale.

ADVERTISEMENT

Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari.

”În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru.

În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia «Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani», atragem atenţia că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”, a transmis, luni, Minsterul Muncii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

”Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmaţia referitoare la intenţia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurd”, a mai transmis Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

”În acelaşi timp, MMPS nu a iniţiat nicio discuţie şi nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată.

Îmbunătăţirea legislaţiei şi finalizarea procesului de evaluare a tuturor dosarelor au ca scop recalcularea celor aproape 5 milioane de pensii ţinând cont de elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeaşi pregătire şi cu aceeaşi vechime să aibă pensii egale”, a mai transmis Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!